Matuzsálemi korú halat fogtak Alaszkában

Kétszáz éves halat fogott Alaszkában egy szerencsés horgász. A 20 kiló körüli, egy méter hosszú álsügér a szakértők szerint legalább kétszáz éve él.

Henry Liebmant mélytengeri pecázás közben érte a nagy szerencse még június 21-én, a halmatuzsálem 275 méteres mélységben kapott rá a csalira. „Természetellenesen nagynak tűnt már az első pillanatban, de azt, hogy rekord, csak akkor vettem észre, mikor hazafelé jövet belenéztem a hajón talált, Alaszkáról szóló útikönyvbe” – nyilatkozta a seattle-i férfi.

A narancs, a rózsaszín és a vörös árnyalataiban játszó külsejű álsügér az Alaszka környéki halászok egyik kedvenc zsákmánya. A fajra fogási korlátozást is bevezettek, hogy megelőzzék a túlhalászatot. 2007-ben már fogtak nagyon idős példányt, a vizsgálatok szerint a 640 méter mélységből kifogott hal 90-115 éves lehetett, viszont még akkor is képes volt a szaporodásra.

Az alaszkai vadászati és halászati hivatal szakemberei a mostani fogásból is mintát vettek, hogy megállapítsák az állat pontos korát. Érdekesség, hogy nem a kétszáz éves álsügér az állatvilág korelnöke, a tengeri kagylók között négyszáz évesnél is idősebb példányokat is találtak, sőt azok héjvonalaiból a Föld forgásának lassulására is következtetni tudtak.

Kimaradt?