Hipnózissal fájdalom nélkül szül Katalin hercegnő

Vilmos és Katalin hercegi babája hamarosan világra jön: a szülés könnyítéséhez különös módszert választottak: a hipnózist. Az úgynevezett hipnoszülés hívei azt állítják, a vajúdás teljesen fájdalommentessé válhat a módszer által. A várandós anyák légzőgyakorlatokat végeznek, mantrákat ismételgetnek, és kizárólag pozitív dolgokra gondolnak közben, hogy elérjék a megfelelő hatást.

A New Hampshire-i Marie Mongan az ötvenes-hatvanas években adott életet három gyermekének. Akkoriban az orvosok gyakran „ütötték ki” a vajúdó anyákat morfium és szkopolamin keverékével. A két szer kombinálásával az anyák olyan tudatállapotba kerültek, amelyben ugyan nem vesztették el az eszméletüket, de fájdalmat sem éreztek, s amikor magukhoz tértek, már a kezükben tarthatták újszülött kisbabáikat. Mongant frusztrálta ez a fajta szülés, s évtizedeket töltött azzal, hogy olyan megoldást találjon, amely csökkenti a szülési fájdalmakat, de nem alkalmaz mesterséges szereket. 1992-ben megjelent könyve, a HipnoSzülés: a Mongan-módszer rendkívül népszerűvé vált az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyaránt.

A hipnoszülésre felkészítő tanfolyam 5×2,5 órája alatt a kismamák elsajátítják az önhipnózis módszerét, a mélyrelaxálást, a vizualizációt, a különböző légzőtechnikákat és megerősítéseket – írja a New York Daily News.

„A módszer valójában a félelem nélküli szülésről szól” – mondja Debi Tracy hipnoszülés-oktató. „Ha az anyukák képesekké válnak arra, hogy félelem és feszültség nélkül vajúdjanak, a fájdalom magától megszűnik.” Tracy maga is kipróbálta a hipnoszülést: „Felszabadítottam mindent, ami miatt félelmeim voltak, s innentől kezdve a szülési fájdalmak is megszűntek” – állítja.

Ha Katalin hercegné komolyan gondolja a hipnoszülést, amint azt a Now magazin állítja, Tracy szerint igen bölcs döntést fog hozni Nagy-Britannia leendő királya vagy királynője érdekében. „Ha a babáink érkezését félelem helyett kizárólag szeretettel várjuk, szeretetteljes világot teremtünk” – teszi hozzá Tracy.

Bár már 2009 óta lehet kapni Magyarországon a HypnoBirthing alapjairól szóló könyvet, egyelőre nem igazán terjedt el ez a szülést segítő módszer. Bár a névről sokaknak más jut az eszébe, a módszer mögött komoly kutatások, és gyakorlatias módszerek állnak – mondta el az MNO-nak Schmicsig Nóra, hipnoszülés-szakértő. A dolog összetett, hiszen nemcsak magának az önhipnózis alapjainak az elsajátításáról van szó, hanem a pár szülés előtti teljes felkészüléséről is.

Az MNO megszólaltatott egy anyát is, aki hipnoszülés segítségével adott életet kislányának: „Nagyon szimpatikus, pozitív dolgokat olvastam a módszerről az interneten; például hogy ez a módszer megszünteti a félelmet, és felkészít a szülésre. Nálam ez bevált, szépen működött, egyedül akkor jöttek nagy fájások, amikor magamról megfeledkezve nem koncentráltam, hanem elkezdtem beszélgetni a mellettem lévőkkel” – osztotta meg tapasztalatait.

Kimaradt?