A fejátültetés sem lehetetlen már

Egy olasz orvos szerint immár megvalósítható a legkritikusabb testrész transzplantációja is. Akár életre is kelhet a Frankenstein-szörny, a tudósok ugyanis azt állítják, hogy már szabad az út, hogy megvalósítsák az első fejátültetést.

„Már egész emberi fejet is át tudunk ültetni” – jelentette ki dr. Sergio Canavero ideggyógyász, a torinói neuromodulációs kutatócsoport vezetője. Mint állítja, ma már olyan előrelépéseket tettek a mesterséges szövetek létrehozásában, hogy elméletileg már képesek gerincvelő-átültetésre is. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy hamarosan valósággá válhatnak a Mary Shelley regényében leírtak, azaz megtörténhet az első sikeres fejátültetés.

Már 1970-ben is történt egy próbálkozás, amikor is egy ohiói laboratóriumban egy rhesus makákó majom fejét egy másik példányéval helyettesítették. Bár a kísérleti alany a műtét után mindössze 8 napot élt, és egyszer sem volt képes arra, hogy megmozdítsa magát nyaktól lefelé, mert nem sikerült helyreállítani az idegsejtnyúlványokat a gerincvelőben.

Canaveronak azonban meggyőzőése, hogy erre most már képesek, hála az olyan kémiai vegyületeknek, mint az ún. fúziós membránok. „A legnagyobb technikai kihívás a donor és a transzplantációra váró páciens gerincvelőjének az összekapcsolása. A technológia azonban ma már olyan fejlett, hogy erre is képes” – állítja a tudós.

Kimaradt?