Andronescu: aggasztó a címzetes vizsgák eredménye

Az idei kinevezési vizsgán való átmenési arány 48,06 százalékos, ami megközelítőleg azonos a 2012-es érettségi eredményekkel.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter úgy véli: a tanároknak példát kellene mutatniuk a diákoknak, azonban a vizsgaeredmények aggodalommal töltik el.ecaterina andronescu

A címzetes tanári vizsgán legkevesebb 7-est elérő jelentkezők számára augusztus 13-ig, hétfőig a vizsgaközpontokban osztják le a meghirdetett tanári állásokat, a 7-es és 5-ös között teljesítőknek 16-ig kell várniuk az eredményekre.

A felmérésen 220 jelentkező érte el a maximális jegyet.

A 7-es jegyet elérő tanárok átmenési aránya az előző évhez 31,64 százalékához képest jelentősen emelkedett.

A címzetes tanári vizsgán legkevesebb 7-est elérő jelentkezők számára augusztus 13-ig, hétfőig a vizsgaközpontokban osztják le a meghirdetett tanári állásokat. A 7-es és 5-ös között teljesítőknek 16-ig kell várniuk az eredményekre.

A vizsgára összesen 39 074-en jelentkeztek, a gyakorlati próbák után 35 602-en maradtak versenyben.

{loadposition kmn}

Az írásbeli vizsgára 28 373-an iratkoztak, közülük 40-et zártak ki csalás miatt, 2843-an személyes és egészségügyi okok miatt nem jelentek meg.

A vizsgán 6692 meghatározatlan idejű, és 31 539 meghatározott idejű tanári állásra lehetett pályázni.

Andronescu elmondta: a következő időszakban összeállítják és a minisztérium honlapján közzéteszik azon egyetemek listáját, amelyeken a kinevezési vizsgára jelentkező tanárok diplomáztak.

A tanügyminiszter nem szeretné, ha olyanok is bekerülnének a rendszerbe, akik nem érték el az átmenéshez szükséges 5-ös minősítést. Hangsúlyozta, a kinevezési vizsgának meg kell őriznie szűrő szerepét, amelyet további éves felmérések követnek.

A pedagógustársadalom alapos frissítésre szorul, ugyanis a tárca felmérése szerint az elemi és középiskolai oktatásban tevékenykedő, közel 225 ezer oktató legtöbbje 36 év körüli (32-38) és 60 (56-62) év körüli. Ecaterina Andronescu ismertette: a 60 év körüliek nyugdíjazás küszöbén állnak, és távozásukkal nagy hiány keletkezhet a közoktatás rendszerében. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők körében népszerűbb a tanügyi karrier.

 

Kimaradt?