Újságcikkben emeltek kalapot a franciák a magyar kutatók előtt

„Magic Magyars – kitartó feltalálók" címmel közölt riportot tudományos mellékletében a Libération. A francia baloldali napilap arról ír, hogy miközben a fiatalok ezrével hagyják el Magyarországot, a Budapesten feltalált Prezi internetes prezentációkészítő szoftver alapítói továbbra is hazájukban dolgoznak. Az öt éve alapított informatikai vállalkozás káprázatos sikert ért el: 150 embert foglalkoztat, irodája van San Franciscóban, a szoftvert pedig 25 millióan használják. A cégalapító, 37 éves Somlai-Fischer Ádám dizájner arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a matematikának, a geometriának külön kultúrája van, korábbi sikeres példákként említette a Rubik-kockát és a Gömböcöt.

Somlai-Fischer Ádám a hátrányos helyzetű cigányok otthonainak felújítása érdekében szervez csapatépítő tréningeket, részt vesz a Budapest Pride-on, sajnálja a gazdasági stagnálást és a mindenhol érezhető konzervativizmust, valamint elítéli az ország hírnevén foltot ejtő szélsőjobboldalt.

A lap szerint a vállalkozás teljes ellentétben áll „Orbán Viktor Magyarországával, amely távolságot tart az ellenségnek tekintett Nyugattól".  „A helyzet azért nem olyan rossz, hogy el kelljen menni. Piacgazdaság és demokrácia van, vannak ennél sokkal rosszabb helyek" – mondta a cégalapító a lapnak. Arra a kérdésre, hogy Budapest innovációs központtá válhat-e, elmondta: Magyarország nagyon sok Nobel-díjast adott a világnak, és jelenleg is nagyon sok a tehetséges és kreatív fiatal, akiknek a Prezi példával akar szolgálni arra, hogy otthon is lehet sikeresnek lenni.

A Libération szerint az eredetiség és az egyediség Magyarországon a nemzeti identitás része, a kutatókat és a feltalálókat ugyanúgy tisztelik, mint az írókat és a költőket. A világ pedig a magyaroknak köszönhet számos találmányt, egyebek mellett a dinamót, a színes televíziót, a C-vitamint és a golyóstollat is.

Kimaradt?