A megcsonkított örült 47 után visszakapott karjának

Dr. Sam Axelrad orvos 1966 októberében amputálta Nguyen Quang Hung volt vietnami katonának a jobb karját, amelyet súlyos találat ért. A csontot most visszaszolgáltatta a férfinak, aki mosolyogva fotózkodott vele.

A ma már 73 éves Nguyen Quang Hung a vietnami háborúban az Egyesült Államok ellen harcolt. A Dél-Vietnámi Nemzeti Felszabadítási Front (Viet Cong) egykori katonáját az An Khe-i amerikai támadás során lőtték meg a karján, majd sikerült elmenekülnie, és egy rizsraktárban bujkált három napig, míg egy amerikai helikopter rá nem akadt.

Mire kórházba került, a karja már menthetetlen volt. A műtét után Hung nyolc hónapig lábadozott, majd fél éven át segédkezett az amerikai orvosoknak. A háború végéig városában, An Khe-ben is gyógyítással foglalkozott. Később a helyi önkormányzatnál dolgozott, nyugdíjasként pedig rizsültetvényére vonult vissza.

Axelrad segédei annak idején leégették a húst a testrészről, a csontokat dróttal összefogták és az operáció emlékéül az orvosnak ajándékozták. A doktor a háború után urológusként dolgozott Texasban és évtizedeken át hozzá sem nyúlt a szekrényben őrzött katonai zsákjához, amely a végtagot őrizte.

Néhány évvel ezelőtt találta meg újra a csontokat. Elhatározta, hogy visszaviszi őket Vietnámba, és visszaadja egykori betegének. Hungot láthatóan nem viselték meg a történtek. A közreadott archív fotón épp olyan vidáman pózol, mint a napokban készült felvételen.

Kimaradt?