Már csak Băsescun múlik Olosz Gergely mandátumának sorsa

Törölték hétfőn együttes ülésükön a szenátus és a képviselőház jogi szakbizottságai a honatyák jogállásáról szóló törvényből azt a két cikkelyt, amelyet alkotmányellenesnek ítélt meg korábban az alkotmánybíróság. A két ház délutáni együttes ülésén szavazza meg a törvény módosítását – tudtuk meg Máté Andrástól.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a képviselőházat és a szenátust elsősorban e jogszabály-módosítás miatt hívták össze kétnapos rendkívüli ülésszakra. Ez programmódosítást jelent, ugyanis a múlt héten még úgy döntöttek a házbizottságok, hogy a törvénymódosításról már csak ősszel szavaznak. A rendkívüli ülésszak kedden ér véget, a képviselők és szenátorok utána szabadságra mennek.

A hétfőn módosított törvény az elnöki hivatalhoz kerül kihirdetésre. Ha az államfő aláírja a törvényt, akkor érvénybe lép a jogszabálynak az a cikkelye is, amely szerint mandátumüresedés esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe. Ennek következményeként az RMDSZ elveszíti az Olosz Gergely szenátor lemondásával megüresedő mandátumot.

A politikus a felső-háromszéki (2-es számú) egyéni választókerületben jutott mandátumhoz. Ugyanebből a kerületből azonban visszaosztás révén bekerült a törvényhozói testületbe egy liberális jelölt, Marius Obreja is. Máté András szerint azonban még van esély a mandátum megőrzésére. Mint mondta, a szóban forgó korlátozást az RMDSZ alkotmányellenesnek tartja, ezért szeptemberben javasolni fogja a honatyák jogállásáról szóló törvény módosítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?