A fogyó-hízó széneszek esélyesebbek az Oscar-díjra?

Hollywoodban gyakran viccelődnek azzal, hogy ha egy színész drasztikusan átalakul a szerep kedvéért, nagyobb esélye van rá, hogy az Oscar-díj közelébe kerüljön. Ez többször beigazolódott.

Tom Hanks nem egyszer fogyott le néhány szerep kedvéért. 1993-ban egy végső stádiumban lévő AIDS-est alakított a Philadelphia - Az érinthetetlen című drámában, amiért el is nyerte a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját, majd rá egy évre, 1994-ben eljátszotta minden idők egyik legemlékezetesebb filmes figuráját, a Forrest Gumpot. A Philadelphiához tizenhét kilót fogyott, a Forrest Gumphoz tizenkettőt (ezért az alakításáért is elnyerte a díjat). Ez mégsem volt elég neki, a 2000-es Számkivetett című Robinson-történet miatt huszonkettő kilogrammot adott le, amellyel már elérte a beteges soványságot.

Natalie Portman 2008-ban még egy egészséges fiatal nő benyomását keltette, azonban ahogy elkezdte a felkészülést a Fekete hattyú cím drámára, látványos fogyásnak indult. A végeredmény lenyűgöző lett: a teste pontosan olyan kislányossá vált, mint a balett-táncosnőké, köszönhetően a heti hét napon napi öt órában végzett kemény edzésnek és balettpróbáknak. Ő is megkapta az Oscar-díjat.

A különleges „alakváltozások" sorába tartozik a hízás is, amely szintén veszélyes lehet a színészek szervezetére. Hiszen a sztárok a szerep eljátszása után szeretnek gyorsan ismét visszakerülni régi formájukba, a jojódiéta azonban nagy terhet ró az anyagcserére és a szívre. Így történhetett meg, hogy a Bridget Jones naplójához sokat magára szedett Renée Zellweger egy évvel később, a 2002-es Chicagóban már szálkásan feszített, majd pár év múlva a Bridget Jones második részének kedvéért ismét dundira váltott.

Charlize Theron Oscar-díjas alakítását nem csak a fantasztikus játékának köszönheti, hanem annak is, hogy A rém című filmben, nem kevés kilót szedett magára, s tényleg úgy nézett ki, mint egy nagydarab, erősen férfias sorozatgyilkos. Hízásban egyébként az egyik legnagyobb hollywoodi bálvány, Robert De Niro viszi el a pálmát, aki a Dühöngő bika idősödő figurájához huszonhét kilót hízott. Alakításáért ő is megkapta az Oscar-díjat.

Kimaradt?