Az államfő nem mond le a referendumáról

Nem tántorította el az államfőt az alkotmánybíróságnak az a döntése, hogy idén nem csökkenthető a referendumok érvényességi küszöbe attól szándékától, hogy népszavazást írjon ki az egykamarás parlamentre való áttérésről. Traian Băsescu azonban jelezte, megvárja, hogy a parlament módosítsa az alkotmányt.

Minderről az államfő szombaton, a Népi Mozgalom Alapítvány alapító tagjaival tartott tanácskozása után beszélt. Kijelentette: meggyőződése, hogy az általa kihirdetett referendumon sokkal nagyobb lenne a részvétel, mint az alkotmány módosításáról szóló népszavazáson.

Ezt Băsescu azzal magyarázta, hogy a parlamenti bizottság által kidolgozott szövegtervezet „nem a nép alkotmánya”, hanem egy politikusi klikké. „Ahhoz, hogy a nép alkotmánya legyen, ki kellett volna kérni az állampolgárok véleményét. Ehelyett politikusok egy csoportja kidolgozta a saját alkotmányát. Elfelejtik, hogyan járt Adrian Năstase, aki szintén így járt el” – mondta az államfő a 2003-as alkotmány módosítására, illetve arra utalva, hogy Adrian Năstase akkori szociáldemokrata kormányfő elvesztette Băsescul szemben az elnökválasztást.

Mint ismert, az államfő azért kíván referendumot kihirdetni az egykamarás parlamentre való áttérésről, mert a módosított alkotmányt megszövegező parlamenti bizottság nem vette figyelembe a 2009-es népszavazás eredményét. Akkor a lakosság elsöprő többsége az egykamarás parlamentre való áttérésre szavazott. 

Kapcsolódók

Kimaradt?