A lezuhant turistabusz sofőrje egy vakációzót helyettesített

A Montenegróban szakadékba zuhant turistabuszt vezető sofőrnek, George Ciobanunak nem volt munkaszerződése a szállítást biztosító céggel, és nem volt orvosi és pszichológiai bizonyítványa sem, jelentette ki pénteken Adrian Kritikos, a Közúti Szállítást Ellenőrző Országos Felügyelőség felügyelője.

A munkáltatónál nyolc sofőr állt alkalmazásban, hetük esetében minden irat rendben volt, mondta Adrian Kritikos. A felügyelő közölte még, hogy az ellenőrzéskor több rendellenességet tapasztaltak, így Ştefan Grigore, a Gregory Tour cég tulajdonosa a kiróható legmagasabb bírság kétszeresét kapta. „Pont én írtam meg a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és bevallom, elégtétellel írtam meg” – nyilatkozta Kritikos, a bírság összegére azonban nem tért ki.

Az ügyben nyomozó montenegrói hatóságok a busz tachográfja által mutatott adatokból – amint azt megírtuk – arra következtetnek, hogy a turistabusz 80 kilométer/órás sebességgel haladt, míg a sebességkorlátozás 40 kilométer/órás sebességet írt elő az illető útszakaszra.

A buszt George Ciobanu vezette, aki a fővárosi rendőrségnél dolgozott sofőrként. A román turistákat szállító busz, amely a Gregory Tour cég tulajdonában volt, vasárnap 18 óra körül (romániai idő szerint) belezuhant egy szakadékba Montenegróban. A balesetben 18 személy életét vesztette, 29-en pedig megsérültek.

Ştefan Grigore, a Gregory Tour cég tulajdonosa kedden, miután a legfőbb ügyészségnél kihallgatták, azt mondta, hogy George Ciobanut „ideiglenesen helyezték át” erre az útra egy másik cégtől, miután az eredetileg a munkára kijelölt sofőr szabadságra ment. A rendőrség hivatalos képviselői szerint Ciobanu 2012 szeptemberétől a szállítási cégnél dolgozott másodállásban.

Kimaradt?