Bátran elmélkedtek és emlékeztek a köröstárkányi családnapokon

Magyarságuk továbbörökítésére, családalapításra bíztatta a romániai Köröstárkány lakóit Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken a kárpát-medencei Családlánc-mozgalom találkozóján.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület hatnapos családi rendezvénysorozatának résztvevői pénteken ünnepi megemlékezésen koszorúzták meg az 1919-es román vérengzés áldozatainak emlékfalát.

„Nyilván nem arról van szó hogy a többségi nemzettel szemben kell fölhánytorgatnunk a sérelmeket: az a fontos, hogy a magyarságukat továbbra is meg merjék tartani, akik utódokként itt élnek Köröstárkányban, és merjenek családot is alapítani, gyermekeket vállalni" - mutatott rá az államtitkár.

„A kormánynak nagyon fontos a külhoni magyarság helyzete - az anyanyelvű oktatás, a magyar állampolgárság, a magyarországi diákok kirándulása külhoni magyarlakta területekre - ugyanilyen fontos a magyar családok sorsa is. Ezért támogatjuk a KCSSZ-t, amely összefogja a családokat. Második éve harminc-harmincmillióval tudjuk őket programok szervezésében támogatni, ilyen a köröstárkányi program is" - mondta az MTI-nek a szociális és családügyért felelős államtitkár.

Szabó Endre, a KCSSZ elnöke az MTI-nek kifejtette: a 13 éve alakult szövetség több mint ötven olyan nagycsaládos szervezetet foglal magában, amelyek Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken működnek. Ezt a kört bővítették ki másfél évvel ezelőtt a Családlánc-mozgalom elindításával, amelynek keretében azokat a magyar szervezeteket is megszólították, amelyek családdal és ifjúsággal foglalkoznak - de nem nagycsaládos szervezetek. Ilyen a köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület is, amely három ország 15 családszervezetének tagjait látja vendégül a héten.

 „A találkozók célja a magyar családok ismerkedése és a tapasztalatcsere arról, hogy  hogyan tudják a magyar identitásukat, családszeretetüket, az anyaság és házasság tiszteletét továbbadni" - magyarázta a KCSSZ elnöke.

A köröstárkányi megemlékezés résztvevői egy perces csönddel fejezték ki részvétüket azoknak a román családoknak a fájdalmában, amelyek elveszítették szeretteiket a montenegrói buszbalesetben.

Kimaradt?