Hobo Moszkvában koncertezett Viszockij emlékére

A Farkashajsza című, Vlagyimir Viszockij emlékének szentelt lemezét a moszkvai közönségnek mutatta be kedden Hobo (Földes László) a világhírű orosz előadóművész-színész születésének 75. évfordulója alkalmából.

A magyar színész-zenész, énekes szinte egyenesen az Egyesült Államokból utazott az orosz fővárosba, hogy a Viszockij verseiből összeállított lemez anyagát bemutassa az orosz főváros közönségének. Hobo a Balassi Intézethez tartozó Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ meghívásának tett eleget.

Érkezése után Hobo egyik első dolga volt, hogy felkeresse a moszkvai Vaganykovo temetőben a tragikus sorsú Vlagyimir Viszockij sírját. Mint mondta, 2009-ben is elzarándokolt a temetőbe. „Nem először jártam Moszkvában, de ezúttal is elmentem Viszockij sírjához, illetve a zenekar hangmérnökének megmutattam a Vörös teret, és megnéztük Lenin mauzóleumát is. Még mindig ott van” – mondta a Blikknek Hobo.

A rendezvényről a következőképpen számolt be: „Elképesztő fogadtatásban volt részem, s bár a közönség 85-90 százalékban orosz volt, a nyelvi különbség hamar eltűnt. Valerij Csernyajev orosz színész is eljött, aki a koncert után maga is előadott nekem egy szál gitárral két Viszockij-szerzeményt, egy zongoraművésznő pedig az előadás hatására a zongorához ült, és Chopint, Csajkovszkijt játszott. Eufórikus volt a hangulat.”

A legendás orosz költő dalaiból készített Farkashajsza című lemez bemutatója Budapesten január 21-én volt a Bárka Színházban. Hobo első Viszockij-átdolgozásai 1998-ban jelentek meg lemezen Adjatok a kutyáknak húst címmel.

Vlagyimir Viszockij (1938–1980) szovjet (orosz) színész, költő, előadóművész 1964-től haláláig volt a moszkvai Taganka Színház tagja, több mint húsz szerepet alakított, köztük Hamletet. Harminc filmben szerepelt. Gitárral kísért dalai, orosz sanzonjai már életében túlnőttek rajta, holott ezek zömét életében nem adták ki, és versei sem jelentek meg akkor. 

Kimaradt?