banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Megfizet Kanye West a Gyöngyhajú lányért

Amerikában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is az eladási lista első helyén debütált Kanye West új lemeze, a Yeezus, amelynek New Slaves című dalában hallható a Gyöngyhajú lány. Ezért komoly jogdíj jár a magyar dal szerzőinek. Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az album, amelynek szerzői között Presser Gábor és Adamis Anna is szerepel.

A dalszerzők jogdíját egy nemzetközi megállapodás szabályozza, erre a kiadó a teljes nagykereskedelmi bevétel 9 százalékát fizeti. Ez az összeg oszlik meg a lemez dalai között másodperc-arányosan – mondta Tóth Péter Benjamin, a Szerzői Jogvédő Iroda szóvivője. A külföldi jogdíjbevételt a kijelölt európai jogkezelő továbbítja, amiért 10-12 százalékos kezelési költséget számít fel.

Kanye West legutóbbi, My Beautiful Dark Twisted Fantasy című 2010-es nagylemezéből világszerte 1,9 millió fogyott, az előtte megjelent 808s & Heartbrake című albumból pedig 2,5 millió. A Yeezus is biztosan eléri a 2 milliós eladást, amellyel a Gyöngyhajú lány is jól jár.

A lap úgy számolt, hogy az Omega-dalért végül összesen húszmillió forintot fizethet a magyar szerzőknek, valamint a zenekarnak Kanye West, 44 évvel a felvétel születése után. Kóbor János, az Omega énekese úgy reagált: „Sajnálnám, ha bárki azt gondolná, hogy ez az összeg már a zsebünkben van, de való igaz, hogy összejöhet ennyi”.

Kimaradt?