Részleges siker az igazságszolgáltatásban való anyanyelvhasználat terén

A büntető perrendtartási törvénykönyv hatályba léptetésével kapcsolatos törvénycsomag vitája során több olyan RMDSZ által benyújtott módosítást fogadtak el, amely megerősíti az anyanyelv használatának jogát a büntetőeljárásban és a büntetés végrehajtása során.

Nem fogadtak el azonban két olyan javaslatot, amely egyértelművé tenné e jog érvényesítésének mikéntjét. A két módosító javaslatot Márton Árpád Kovászna megyei parlamenti képviselő tartotta fenn.

„Javaslatunk szerint a bíróságokról szóló törvény előírná, hogy azon bírósági körzetekben, amelyhez tartozó területeken valamely nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a lakosság húsz százalékát, az adott nemzeti kisebbség saját nyelvén nyújthasson be bármilyen írásos dokumentumot, kérést vagy igazoló aktákat, és ezek fordítási és hitelesítési költsége ne a kérvényezőt terhelje, hanem a bíróságot” - magyarázta Márton Árpád.

Az RMDSZ módosító javaslata szerint a szóban forgó bíróságokon, törvényszékeken és ítélőtáblákon alkalmazzanak az illető kisebbség nyelvét ismerő bírákat, ügyészeket és kisegítő személyzetet is.

Kimaradt?