Mikó-per: október 10-én már ítéletet hirdetnek?

Október 10-re tűzték ki a Mikó-per következő tárgyalását a legfelsőbb bíróság – tudtuk meg Markó Attilától csütörtökön, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium bűnvádi dossziéjának első érdemi tárgyalása után. A képviselő tájékoztatása szerint a kitűzött időpontban akár már ítéletet is hirdethet a bíróság.

„Ha elfogadják a ma beadott tanúmeghallgatási kérelmünket, illetve azt a kérésünket, hogy tárgyalják a bizonyítékaink új elemeit, akkor októberben folyatódik a tárgyalás. Ha nem, akkor már ítéletet is hirdetnek” – magyarázta a maszol.ro-nak Markó Attila. Mint mondta, kérésükről már csütörtökön dönt a bíróság, ám ezt csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

A politikustól megtudtuk: a csütörtöki tárgyaláson hangsúlyozta a bírák előtt, hogy az ingatlan-visszaszolgáltatás során nem történt károkozás. Kérdésünkre megerősítette, hogy ezt az állítását bizonyítja egy, a védelem birtokában lévő tavalyi igazságügyi minisztériumi átirat is.

Markó Attila szerint a dossziéban levő dokumentumok is egyértelműsítik, hogy kié volt az ingatlan az államosításkor. De mert a buzăui bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy az egyház volt a tulajdonos, újabb bizonyítékokat kívánnak bemutatni. Ezek közül egy, a Román Nemzeti Bank és az iskola közötti hivatalos levélváltást említett, amelyben az iskola vezetősége egy évvel az államosítás előtt tudatja, nincsen bankszámlája, hiszen az egyház fennhatósága alatt működik.

Mint ismert, Markó Attila a restitúciós bizottság tagjaként döntött arról, hogy a háromszéki iskolaépületet az Erdélyi Református Egyházkerületnek adja vissza a román állam. A perben tavaly június végén született első fokú döntés a buzăui bíróságon, amely Markó Attilát és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?