Turisztikai arculatot készítenek a Gyergyói-medencének

Kulturális turizmus a Gyergyói-medencében címmel szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ azoknak, akik érdekeltek a térség turisztikai infrastruktúrájában. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély lovagtermében kedden tartott találkozón Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor tanácsos képviselte, jelen volt báró Lipthay Antal, a Lázár-kastély tulajdonosa és felesége is.

„Meggyőződésünk, hogy a medence kulturális, szellemi és természeti értékeire épített turizmus meghozza a gyümölcsét, hiszen olyan értékhalmaznak vagyunk a birtokosai, amely egyedülálló a Kárpát-medencében” – mondta Kassay L. Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója a megjelent panziótulajdonosoknak és a kulturális intézmények vezetőinek. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény közös, egységes népszerűsítési javaslatot mutatott be: a központ büdzséjéből fedeznék a még idén elkészülő arculati és népszerűsítési tervet. A térségből megjelent panziósok és kulturális szervezetek képviselői emellett jóváhagyták azt a javaslatot is, miszerint 2013 őszén egységes arculatot terveznének a Gyergyói-medence turisztikai kínálatának. Ugyanakkor az intézmény vállalta egy adatbázis elkészítését, és egy különálló weboldalon térképen, interaktív módon jeleníti meg a térség turisztikai értékei.

Szakmai vitaindítójában Horváth Alpár egyetemi adjunktus jelezte: felkért szakértőtársai együttműködésével Hargita Megye Tanácsa stratégiájában már 2009-ben megfogalmazták a vonatkozó fejlesztési perspektívát, ezt jelenleg a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hatáskörében kezeli a megyei tanács. Beszédében kitért a báró Lipthay Antal és Hargita Megye Tanácsa közötti pozitív együttműködésre. A szakértő véleménye szerint a kulturális hasznosíthatóságot kell felmérni, ehhez pedig menedzsmentterv kidolgozása szükséges az önkormányzatok és a civil szféra összefogásával.

A résztvevők hozzászólásaikban konkrét nehézségeikről - rendszerhibáról, szakemberek hiányáról, a pályázati rendszer buktatóiról – osztották meg tapasztalataikat, a turisztikai irodákkal való szerződéskötések lehetőségét, a stratégiai fellépés és a tárgyalási pozíció hiányát jelölték meg akadályként.

Bende Sándor megyei tanácsos arra bíztatta a jelenlévőket: fogalmazzák meg terveiket, hogy ebből mit tudnak megvalósítani, javaslataikkal pedig keressék meg a helyi önkormányzatokat.

Báró Lipthay Antal és felesége az egészséges étkezéssel kapcsolatos tapasztalatukat, tudásukat osztották meg a résztvevőkkel, majd kötetlen beszélgetés mellett tartottak kóstolót.

Kimaradt?