Az Eiffel-torony dolgozói szezonban sztrájkolnak

Sztrájk miatt zárva tartott kedden egész nap Párizs és a világ egyik legismertebb turistalátványossága, az Eiffel-torony, ami igencsak meglepte a turistákat. A nevezetesség napi átlagban 25 ezer látogatót fogad.

A sztrájkot reggel hirdette meg a torony háromszáz dolgozója az őket képviselő CGT szakszervezet felhívására, az építmény végül egész nap zárva maradt. Arról még nincsenek egyértelmű információk, hogy a munkabeszüntetés meddig folytatódik.

Az Eiffel-tornyot üzemeltető vállalat igazgatója, Nicolas Lefebvre elmondta, a vezetés és a szakszervezet a héten tárgyalásokat folytat a béremelésekről, a cég profitjának kezeléséről, valamint más témákról. A turisták csalódottak voltak, amikor megtudták, hogy nem juthatnak fel a toronyba. „Most járok itt először, ez az utolsó napunk" - mondta egy 26 éves Los Angeles-i turista, hozzátéve, hogy az Eiffel-tornyot hagyták utoljára, hogy ezzel koronázzák meg útjukat.

A 124 éves torony naponta hozzávetőleg 25 ezer, de előfordul, hogy 30 ezer, évente pedig nagyjából hétmillió látogatót fogad. A dolgozók azonban arra panaszkodnak, hogy az elhúzódó fejlesztések - például az egyik lift 2008 óta tartó modernizálása - miatt a nevezetesség nem alkalmas ekkora embertömeg fogadására. „A torony két év alatt felépült, egy liftet azonban öt év alatt sem tudnak kicserélni" - mondta az egyik alkalmazott. A turistalátványosság az év minden napján nyitva van, csak alkalmanként zár be, többek közt öngyilkossági kísérletek, bombariadó miatt.

Kimaradt?