A dizájnerdrogok tiltólistáját bővíti a kormány

Harminccal bővül a Romániában tiltott dizájnerdrogok listája – írja a citynews.ro. A hasonló intézkedések nem jártak sikerrel, a kormány azonban úgy véli, ez az egyetlen életképes megoldás, amelyet az állam jelen pillanatban felvállalhat az ártalmas szerek forgalmazása ellen.

A mintegy három éve létező, 36 szert tartalmazó tiltólistát sürgősségi rendelet formájában egészítik ki további 30 tudatmódosító készítménnyel. A rendelet értelmében, aki valamelyik újonnan megtiltott droggal rendelkezik, köteles azt 10 napon belül leadni a rendőrségnél, a törvény érvénybe lépésétől számítva.

Mivel sem az egészségügyben, sem pedig a mezőgazdaságban, ipari ágazatokban vagy kutatási folyamatokban nem azonosították a drogok jogszerű felhasználását, az egyetlen terület, ahol ezek forgalmazása és hasznosítása gyümölcsözhet, az a kábítószerpiac.

A dizájnerdrogok betiltása szélmalomharc, az eladók gyorsan alkalmazkodnak az új törvényhez, és megtalálják a kibúvót: kicsit változtatnak a termék kémiai összetételén, ami által az már nem ütközik törvénybe.

Kimaradt?