Visszatérítik a kiskorúakat a határról, ha nincsenek rendben a papírjaik

Az idei év első öt hónapjában 1578 kiskorú személyt fordítottak vissza a határőrök a határátkelőhelyeknél, mivel nem rendelkeztek az ország elhagyására szükséges dokumentumokkal, derül ki az Országos Határrendészeti Főfelügyelőség (IGPF) tájékoztatásából.

A közlemény rávilágít, hogy a június és szeptember közötti időszakban, a nyári vakáció idején háromszor annyi kiskorú hagyja el az ország területét, mint az év többi hónapjában.

Romániában a kiskorúak kiutazását a 2005-ben elfogadott 248-as számú törvény szabályozza, melynek értelmében kiskorú kizárólag felnőtt személy kíséretében hagyhatja el az országot, tehát 18 éven aluli gyermekek felügyelet nélkül nem utazhatnak külföldre. A kiskorú gyermekek csak a következő feltételek mellett utazhatnak külföldre: útlevél vagy személyazonossági igazolvány felmutatása (14 éven aluliaknál kötelező az útlevél, ugyanakkor fontos tudni, hogy a személyazonossági igazolvány csak az Európai Unió országaiban érvényes) abban az esetben, ha mindkét szülő vele utazik.

Ha csak egyik szülő kíséretében utazik a gyerek külföldre, akkor szükséges a másik szülő írásos nyilatkozata, közjegyző által hitelesítve, ami tanúsítja, hogy a szülő beleegyezik a kiutazásba. Elvált szülők esetében  elégséges a bírói felhatalmazás a gyermek elhelyezésével kapcsolatban, elhalálozott szülő esetében pedig a másik szülő halotti bizonyítványát kell felmutatni a határőröknek. Az utazni szándékozó fiatal nemcsak szüleivel, hanem egy másik felnőttel is kiutazhat az országból, ha a személy érvényes erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, és mindkét szülő részéről aláírt hitelesített beleegyezéssel az utazást illetően.

Kimaradt?