Megfulladt egy fiatalember az egeresi Kék Lagúnában

Belefulladt egy fiatalember a Kolozs megyei Egeres közelében lévő bányatóba – írja a citynews.ro. A Kék Lagúna néven ismert tóban a 26 éves férfi vasárnap este későn fürdőzött, ekkor történt a szerencsétlenség. Az éjszaka folyamán egy mentőalakulat és a katasztrófavédelem szakemberei siettek a helyszínre.

A holttestet búvárok keresik. Szemtanúk szerint a fiatalember ittas állapotban volt, amikor néhány barátjával együtt vasárnap késő este bementek a vízbe fürödni. A barátai elkezdtek kiabálni, segítságet kérni, amikor látták, hogy baj van, de a férfi pillanatok alatt alámerült és nem jött többé fel a felszínre.

Egeres közelében, hatalmas homokdűnék mögött húzódik meg az ország egyik legszebb természetes tava, a Kék Laguna. Egy hajdani kaolin kitermelés helyén áll.

Az egeresi altalaj többféle ásványkincset tartalmaz, melyek kitermelése és helyi feldolgozása már a régebbi időkben megkezdődött. Ezek közül a barnaszén, a gipsz és a kaolin a legjellemzőbb. A kitermelés eleinte mélységi bányászással történt, utólag fokozatosan áttértek a felszíni kitermelésre. A kitermelés megszűnése után a bányavágatok beszakadása során valamint a felgyülemlett meddők mélyedéseiben bányatavak keletkeztek. A Kék Lagúna a legjellemzőbb hidrológiai egység  A tó vizének kémiai összetételét a vízi medence talajalkotói, a bányászat, az erózió, a külső környezeti tényezők alakították ki.

Az elmúlt évtizedben egyre ismertebb turistahelyé vált, természetes szépségének és kiépítetlenségének köszönhetően.

Kimaradt?