Ponta döntött: fontosabb a dohányipar az egészségnél

A tüdőorvosok kérik Victor Ponta miniszterelnök közbenjárását, hogy a kormány ne helyezze a dohányipar érdekeit az egészség fölé. Florin Mihălţan, a RománTüdőgyógyászati Társaság elnöke nyílt levélben fordult a kormányfőhöz, amelyben bírálja a kormányt, amiért „enged a kereskedelmi vállalatok lobbijának, és ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy betegséget és halált termeljen az ország”.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kényes helyzetbe kerül az ügy kapcsán, ugyanis pénteken be kell mutatnia Románia hivatalos álláspontját az uniós egészségügyi miniszterek tanácsa előtt, a dohánytermékek forgalmazását szigorító európai direktíva előírásaival kapcsolatban.

Mint megírtuk, az Unió nagyon szigorú jogszabályokat léptet életbe 2015-től a dohányipari termékek előállításának, forgalmazásának és főleg fogyasztásának csökkentése érdekében. Az előírás elsőrendű fontossága, hogy a kiskorúak ne szokjanak rá a dohányzásra, ezért egy sor intézkedést be kell tartani: nem szabad vékony, úgynevezett „slim” cigarettát gyártani, illetve tilos lesz ízesíteni a cigarettadohányt, mivel a különböző aromák a kiskorúakat szoktatják rá a dohányzásra.

Az uniós ajánlásra a gazdasági minisztérium és az egészségügyi tárca is memorandumban reagált, de a miniszterelnök csak a gazdasági tárca szempontjait vette figyelembe döntésében, az üzleti érdekeket helyezve az egészségügyiek elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?