Ne raboljon, aki nem tudja „tisztességesen” álcázni magát

Fejére húzott nejlonzacskóval próbálta álcázni magát egy rabló Nagy-Britanniában, de a teljesen átlátszó trükk kudarcot vallott: a férfi két év börtönt kapott. A 41 éves Jamie Neil egy benzinkutat akart kirabolni egy társával. Az eladónő először a zacskós megjelenésen lepődött meg, utána a rablási szándékon, majd pedig Neil fegyverén, az ugyanis a mobiltelefonját szögezte rá.

A nő nem rettent meg a fegyvernek egyáltalán nem látszó tárgytól és a pénz átadása helyett megnyomta a riasztó gombját. A rabló erre nekiugrott és lefejelte, majd pár üveg italt zsákmányolva a két férfi elviharzott.

A biztonsági kamera felvételein azonban jól felismerhető volt a zacskós férfi, és egy rendőrnő azonosította is. Két nap múlva Neil már rács mögött volt társával együtt. A rabláskor mindketten részegek voltak és előtte kábítószert is fogyasztottak. Amúgy a tettestárs sem az álcázás nagymestere, egy sálat tekert a fejére tessék-lássék a rabláshoz, amely még tavaly szeptemberben történt. Az ítéletről csütörtökön adott hírt a Daily Mirror című brit lap.

Az újság felidézett az eset kapcsán néhány hasonló szellemi színvonalú rablási próbálkozást. 2009 októberében két férfi Iowában filctollal firkálta össze az arcát, hogy felismerhetetlen legyen. Nem lett. Ugyancsak 2009-ben egy férfi ugyancsak az Egyesült Államokban tangabugyival próbálta álcázni arcát. Hamar elfogták.

Kentuckyban szigetelőszalaggal tekerte be összevissza a fejét egy rabló. Nem a felismerés juttatta rendőrkézre, hanem lassúsága, tette után az utcán elfogták. A rendőrök első büntetésként "lesegítették" róla a ragasztószalagot. Kaliforniában fánkkal kente össze a képét egy férfi rabláshoz. Hiába.

Los Angelesben csokoládéval kente össze arcát egy férfi. Neki sikerült a rablása, a rendőrség utána a lakosság segítségét kérte az összemázolt képű férfi felkutatásához. A hülyeségtoplistára felkerült még az a férfi is, aki egy parányi konyharuhát borított a fejére. Jól eltakarta ezzel a homlokát, amely arcrészt azonban a felismerhetetlenséghez a legkevésbé fontos leplezni. Szinte tálcán kínálta magát a biztonsági kamerának, amely révén el is fogták.

Kimaradt?