Újra lesz szervátültetés Marosvásárhelyen, de drágul

Idén október 15-től újra elkezdik a szervátültetések végzését a marosvásárhelyi Szívátültetési Intézetben - nyilatkozta Eugen Nicolăescu. Az egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy két év után ismét végeznek majd műtéteket a marosvásárhelyi intézményben, ugyanis megoldódni látszik a helyzete.

Július 31-ig meghatározzák az intézmény új organigrammját, majd szeptember 30. és október 15. között már elvégzik az első átültetéseket. A minisztérium képviselői találkoztak a marosvásárhelyi intézmény orvosaival és megbeszélték a részleteket, többek közt az új személyzet betanítását is.

Ugyanakkor számítani lehet arra, hogy megnövekedik a szervátültetések ára. A tárcavezető felkérte az Országos Szervátültetési Központot, nézzen utána az aktuális valós költségeknek, és egyeztessenek az Európában alkalmazott árak ügyében az Országos Egészségügyi Pénztár vezetőivel.

Jelenleg a szervátültetésekre kiszabott biztosítási összeg nem fedezi a valós költségeket. Továbbá a szervátültetési központnak elő kell vetítenie a 2014-es évre becsült beavatkozások költségét. 

Kimaradt?