Mintegy 18 ezer katonai nyugdíjat emelt meg a parlament

Mintegy 18 ezer katonai nyugdíj megemeléséről döntött kedden a képviselőház, így az érintettek október 1-jétől kapnak emelt öregségi járandóságot.

Az intézkedést a Szociál-Liberális Szövetség (USL) támogatta, amely szerint igazságtalanságot követett el az Emil Boc vezette jobboldali kormány 2011-ben azon volt védelmi, belügyminisztériumi és titkosszolgálati alkalmazottak ellen, akiknek a nyugdíját újraszámolták, és ennek következtében csökkent a járandóságuk.

Mint ismeretes, 2011-ben egységesítették a nyugdíjrendszert a kiemelt nyugdíjak megszüntetése érdekében. A katonai öregségi járandóságok újraszámolása nagy felzúdulást keltett, a tartalékos katonák és a volt rendőrök többször utcára vonultak az elmúlt két évben.

Victor Ponta miniszterelnök februárban úgy nyilatkozott, hogy az újraszámolás következtében számos hibát követett el a jobboldali kormány. Corneliu Dobriţoiu akkori védelmi miniszter szerint a nyugdíjak összességükben nemhogy csökkentek volna, hanem 200 ezer lejjel többet fordított az állam erre a célra.

Így a katonák többségének nőtt a nyugdíja, ugyanakkor maradt 18 ezer olyan személy, akinek az öregségi járandósága csökkent. A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy ezeket az embereket hátrányosan megkülönböztessék, ezért a kabinet támogatta a nyugdíjak emelését.

Az elfogadott törvénytervezet szerint a növekedés mértéke akkora lesz, hogy az érintettek járandósága ismét a 2010 végi, vagyis az újraszámolás előtti szintre kerüljön. A tervezetet még Traian Băsescu államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy megjelenhessen a hivatalos közlönyben, és hatályossá váljon.

Az újraszámolás előtt a katonai átlagnyugdíj 1700 lej volt, a román statisztikai hivatal szerint a normál átlagnyugdíj 795  lej volt az idei első negyedévben.

Kimaradt?