Ellopta vagy ajándékba kapta Putyin a Super Bowl-győztes gyűrűt?

„Amennyiben ez az úriember valóban kínzó fájdalmat érez a 2005-ös veszteségért, akkor az elnök kész küldeni neki egy másik gyűrűt, amelyet a saját pénzén vásárol majd meg” közölte Vlagyimir Putyin szóvivője az Interfaxnak azután, hogy a Daily Telegraph megírta: az orosz elnök nyolc évvel ezelőtt úgy vágta zsebre az amerikaifutball-bajnokság győzelmére készített, brilliánsokkal kirakott, 25 ezer dolláros gyűrűt, hogy azt a győztes klub tulajdonosa csupán megmutatásra nyújtotta át az elnöknek.

„Húsz centiméterre álltam az elnök háta mögött, és láttam, hallottam, ahogyan Kraft megajándékozza a gyűrűvel Putyint” – mondta Dmitrij Peszkov. Bár a hír nem sokkal előzte meg Putyin Barack Obamával hétfőn esedékes találkozóját, a szóvivő szerint abszurd feltételezés, hogy a a sajtó szándékosan G8 keretében történő kétoldalú tárgyaláshoz időzítette volna a cikket.

Robert Kraft története már 2005-ben felbukkant a sajtóban, amely szerint akkor sem volt egyértelmű, hogy a New England Patriots tulajdonosa ajándékozni vagy csak büszkélkedni akart a gyűrűvel.

Kraft a Daily Telegraph cikke szerint a még a helyszínen, az üzletemberekkel folytatott szentpétervári találkozón vissza szerette volna szerezni a gyűrűt, ám három testőr útját állta. „Megmutattam neki erre ő feltette és azt mondta: ölni lehet ezzel a gyűrűvel" – mondta nemrég egy rendezvényen Kraft. Korábban viszont úgy nyilatkozott, hogy ott helyben úgy döntött, tisztelete  jeléül megajándékozza a gyűrűvel az elnököt.

Most viszont azt állítja, hogy az akkori amerikai elnök, George W Bush adminisztrációjától hívták őt fel azzal, hogy a jó kapcsolatok érdekében maradjon a gyűrű inkább ajándék, ezért is mondta ezt a sajtónak, valójában azonban érzelmileg kötődik a gyűrűhöz, ezért szeretné visszakapni azt.

Ezt gyakran meséli viccből az elnök – idézte ugyanakkor a newsru.com hírportál a New England Patriots szóvivőjét. James Stacey szerint Kraft valójában továbbra is örül, hogy a gyűrű a Kremlben van.

Kimaradt?