Országos premiernek számító életmentés Marosvásárhelyen

Országos viszonylatban is premiernek számító sebészeti beavatkozásról számoltak be pénteken a Maros megyei sürgősségi kórház orvosai. Dr. Szabó Béla szülész-nőgyógyászt és dr. Horațiu Suciu szívsebészt illeti elsősorban a dicsőség, de munkatársaik, az altatóorvos, a műtőben segédkező szakemberek mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy 28 éves édesanya és koraszülött kisbabája életben maradjon.

Az történt, hogy egy Hunyad megyei 28 éves nyolc hónapos terhes kismama rosszul lett, és a dévai sürgősségre szállította a férje. Azonnal felismerték, súlyos szívproblémája van, amely azonnali beavatkozást igényel. Marosvásárhelyről a mentőhelikopterrel szállították a megyei sűrgősségi kórházba. Ott a szülészetre került, ahol Szabó Béla szülész-nőgyógyász császármetszést végzett, a 36 hetes újszülöttet világra segítette, azt követően pedig eltávolította az anyuka méhét. Ez követte egy újabb beavatkozás: Horațiu Suiciu szívsebész szívbillentgyű cserét végzett.

Az anyuka és a kisbaba ma jól vannak, az újszülött „látogatja” az édesanyát, akinek még tart a teljes felépülése.

Szabó Béla a maszol.ro-nak elmondta, heroikus műtét volt, szinte az utolsó stádiumban érkezett a beteg, nagyon gyorsan kellett dönteni, hiszen az életéről volt szó. „Az ókorban a hasonló eseteknél az újszülött életét próbálták kimenteni a haldokló anyából, mi ezt akartuk elkerülni” – mondta a szülész-nőgyógyász, aki arra is magyarázatot adott, hogy miért kellett a nő méhét is eltávolítani. Mivel szeptikémiai vérmérgezés esete állt fenn, a szívműtét elvégzése életmentő feladat volt. De szülés után nagy a méh vérzékenysége, ami a szívműtéten átesett betegnek nem jó, ezért a férj beleegyezésével döntöttek annak eltávolításáról.

„Életet mentettünk. Nem annyira a műszaki feltételek voltak fontosak, hanem az emberi hozzáállás, a gyors döntés, a felelősségvállalás” – magyarázta az orvos, aki elmondta, hogy kollegái igazi csapatot alkotva profi módon végezték a feladatukat arra koncentrálva, hogy megmentsék egy újszülött, illetve annak édesanyja életét.

A műtét összesen négy órát tartott, egy altatás alatt történt meg mindkét beavatkozás. A kisbaba, aki 2200 grammal jött a világra, jól van, folyamatosan gyarapszik. Az édesanya is jól van nőgyógyászati szempontból, remélhetőleg a szívműtét következményei sem okoznak problémákat. 

Kimaradt?