Korodi, Tánczos: adókedvezményt a nagycsaládoknak!

Nem szociális segéllyel, hanem adókedvezménnyel segítené egy törvényjavaslat a többgyerekes családokat, jelentette be Csíkszeredán Korodi Attila képviselő és Tánczos Barna szenátor egy csütörtöki sajtótájékoztatón. „Úgy gondolom, hogy a sokgyermekes családokat nem a szociális juttatásokon keresztül, hanem odafigyeléssel és olyan adópolitikával kellene támogatni, amely abban segítené őket, hogy munkájuk megbecsültebb legyen, mint az átlagpolgáré"- fejtette ki Korodi, hozzátéve: lehetőleg még ezen a nyáron közvitára szeretnék bocsátani javaslatukat.

A képviselő a javaslat időzítését azzal indokolta, hogy a parlamentben az adótörvénykönyvet érintő módosítások már lefutottak, így most lehetőség nyílt arra, hogy érdemi közvitát kezdeményezzenek a témában. A közvitát első körben Csíkra, majd egész Székelyföldre terjesztenék ki, majd ősszel Bukarestben is lefuttatnák. Megjegyezte: remélik, hogy a folyamat egy életképes tervezetet szül, amelyet mihamarabb a parlament elé lehet vinni.

A demográfiai csökkenés egész Európában problémát jelent, függetlenül attól, hogy magyar kisebbségről, vagy a román többségről beszélünk – mondta el Tánczos Barna szenátor, aki szerint a kezdeményezés legalább két területen kellene mentalitásváltást elérjen a román társadalomban. A törvényjavaslattal többek között azt remélik, hogy a többgyerekes családmodell a mára kialakult negatív szemléletmóddal ellentétben példaértéket kap. Ez a mentalitásváltás Tánczos szerint segítené az ország fejlődését, ezen belül pedig a magyarság megmaradását a Kárpát-medencében. 

Kimaradt?