Bécsben keressük Európa legjobb állatkertjét!

Ismét a Schönbrunni Állatkert büszkélkedhet az „Európa legjobb állatkertje” címmel, amelyet harmadszor nyert el egymás után. A kutatással és a fajok gazdagságával előzte meg Lipcsét és Zürichet.

2008 és 2010 után 2012-ben is a bécsi állatkert lett Európa legjobbja. A rangsor felállításához a brit állatkert-specialista, Anthony Sheridan 23 ország 92 állatparkját értékelte, összesen 37 kritérium mentén. Ezek közé tartozik például az állattartás, a fajgazdagság, a fajok védelme, a befektetések, a marketing, a látogatószám, az állatkerti pedagógia és a személyzet is. Az osztrák főváros zoója – amely egyben a világ legrégebbi állatkertje – főleg a kutatás és a fajok gazdagsága terén tarolt, bár a többi területen is magas pontszámokat ért el. Nem sokkal maradt el a bécsi intézmény mögött a lipcsei és a zürichi állatkert.

A bécsi állatkert 1992 óta működik önálló társaságként, azóta 83 millió eurót kapott fejlesztésekre az osztrák gazdasági minisztériumtól. Most éppen egy új jegesmedve-kifutón dolgoznak, amely a tervek szerint 2014 májusára készül el.

Az évente több mint 2 millió látogatóval büszkélkedő állatkert (a látogatók 32 százaléka külföldi turista) ma már elsősorban a jegybevételekből tartja fenn magát, de a fejlesztésekhez nélkülözhetetlenek az állami források, támogatások.

Kimaradt?