Nem számít az érettségi eredménye a BBTE-felvételin?

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem ősztől bevezeti a felvételi vizsgarendszert, írja az Adevărul napilap. Ezt az egyetem rektora, Aurel Pop szerdán jelentette be azután, hogy egy németországi vendégcsoporttal találkozott.

A felvételi vizsga mikéntjét valamennyi kar szabadon döntheti el. A felsőoktatási intézmény 12 éve nem szervezett felvételi vizsgát, főként az érettségin elért eredmények alapján vették fel a diákokat.

Az új felvételi rendszerben egyáltalán nem számít majd az érettségi jegy, hanem a jelentkezők valós tudását felmérő vizsga – teszt vagy folyékony szöveg írása – dönt majd arról, hogy a diák BBTE hallgatója lehet vagy nem. Az országos, valamint a nemzetközi tantárgyversenyeken első helyezetteknek nem kell felvételizniük.

A rektor szerint idén is nagy lesz az érdeklődés a diákok körében. Mint mondta, az intézmény nemzetközi hírneve megalapozott, minőségi oktatást szavatol. Az Adevărul szerint a reál tudományok karán örömmel fogadták az oktatók az újítást, a humán tudományoknál kevésbé. 

Kimaradt?