Hivatalos: Florin Cîțut bízta meg a kormányalakítással Klaus Iohannis

A korábbi pénzügyminiszter hosszú kormányzásra készül.

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ biztosítják a jövendő kormány parlamenti többségét, kedd délután, a Cotroceni-palotában tartott konzultáció alkalmával pedig a pártvezetők bemutatták a közös miniszterelnök-jelöltjüket. „Mindezt figyelembe véve határoztam úgy, hogy Florin Cîțut bízom meg a kormányalakítással” – mondta kora esti nyilatkozatában Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában jelen lévő Florin Cîțu megköszönte a bizalmat és biztosított mindenkit, minden lehetségest megtesz azért, hogy hosszú életű kormányuk legyen. A kormányalakítással megbízott liberális politikus szerint talpra kell állítani az ország gazdaságát, hogy minél könnyebben átvészelhesse a jelenlegi nehézségeket. A jövendőbeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kettős válsággal állunk szemben, egy gazdaságival és egy egészségügyivel.  

Cîțu kiemelte, csapatuk szakemberekből áll, mindegyik miniszter konkrét feladatkörrel rendelkezik és pontosan tudja, hogy mit kell tennie.

A parlamenti pártok ma délután tárgyaltak a kormányalakításról Klaus Iohannisszal. A PSD korábban jelezte, hogy nem vesz részt a megbeszélésen és teljesen mértékben ellenzékbe vonul. Marcel Ciolacu az államfővel való találkozás időpontjában sajtónyilatkozatot tett: a PSD elnöke „olcsó cirkusznak” nevezte a kormányalakítást, amit Iohannis vezérel. A PSD vezetője elmondta, szerinte a vesztesek csoportja alkotott többséget, amelynek nincs legitimitása a december 6-ai parlamenti választás végeredményét tekintve.

A jobbközép kormánykoalíciót alkotó PNL–USR-PLUS–RMDSZ vezetői közösen járult Klaus Iohannis elé, és ismertették a koalíciós megállapodást és a kormányprogram főbb elemeit. Ezek után jelentette be az államelnök, hogy a háromtagú koalíció jelöltjét bízza meg a kormányalakítással.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?