Látássérültek számára készült bronz városmakett gazdagítja Sepsiszentgyörgy főterét

Új érdekességgel gazdagodott Sepsiszentgyörgy főtere. A városközpont negyed négyzetkilométernyi területének bronzból készült makettjét hétfőn ünnepélyes keretek között adta át a Rotary Club.

A Tapintható Város nevű projektet még 2017-ben indította a háromszéki vállalkozókat tömörítő Rotary Club, amely tagjainak adományaként készítette el a 25 000 euró értékű, széltében-hosszában 120 centiméteres asztali városmakettet, amely 1:450-es arányban jeleníti meg Sepsiszentgyörgy központjának épületeit és tereit, számolt be az avató ünnepségen Németh Csaba kezdeményező.

A bronz domborművön megjelenő épületek között 30 jellegzetes, történelmi ingatlant részleteiben is kidolgozott a makett készítője, Kovács Áron tervező, illetve a többi épület méretarányosan, de kevésbé kidolgozva szerepel a maketten. A városmakett leleplezésekor elhangzott, hogy a dombormű madártávlatból láttatja Sepsiszentgyörgy központját és segítséget nyújt tájékozódásban és a városkép elképzelésében, tapintással való érzékelése a vakok és gyengén látók tájékozódását is segítheti.

A városmakettet Sepsiszentgyörgy főtéren, a Gyárfás Jenő Képtár előtti soron helyezték el. Leleplezése után azonnal birtokba is vették a főtéren működő Karácsonyi Bazár látogatói, nézegették tapogatták azt. Több nemlátó is „megtekintette” Sepsiszentgyörgy központjának makettjét, amely vélhetően elérte célját, hiszen egyik látássérült férfi, aki több évtizede látta utoljára Sepsiszentgyörgy reprezentatív épületeit, kitapogatva azonnal felismerte azokat.

A városmaketten kitapintható számokkal jelölték a város reprezentatív, történelmi épületeit, amelyekről román és magyar nyelven található leírás, illetve Braille-írással is két nyelven, románul és magyarul feliratozták a domborművet a látássérültek számára.      

Kapcsolódók

Kimaradt?