Körvonalazódik az új kormány összetétele: ennyi államtitkári és prefektusi tisztséget kaphat az RMDSZ

Miután hétfő délután az RMDSZ részéről a Szövetségi Állandó Tanács véglegesíti miniszterelnök-helyettesét és a három miniszterjelöltjét, este 19 óra környékén aláírja a koalíciós szerződést a kormányalakítás feltételein és az új kabinet összetételén hosszú napok óta egyezkedő PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ. 

A pártok képviselői szerint a vasárnapi tárgyalásokon egyaránt sikerült megállapodni a kormányprogramról és koalíció munkamódszeréről, írta az Agerpres hírügynökség. 

Bukaresti sajtóértesülések szerint már azt is tudni lehet, hogy melyik párt hány államtitkári pozíciót tölthet be. Kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített információk szerint az RMDSZ-nek 12 államtitkári pozíciója lesz (a PNL-nek 42, az USR-PLUS-nak pedig 26). Ez a szám úgy jött ki, hogy az adott minisztériumban leendő államtitkárok felét a PNL nevesíti, a másik felét pedig megosztják a koalíció két kisebb pártja, az USR-PLUS és az RMDSZ között. 

Ugyancsak meg nem erősített információ, hogy a 42 prefektusból 23-at jelöl majd a PNL, 14-et az USR-PLUS és 5-öt az RMDSZ. A Digi24 értesülése szerint a koalíciós pártok elosztották egymás között az alprefektusi tisztségeket is, e szerint a 85-ből 47-et tölthet be a PNL, 28-at az USR-PLUS és 10-et az RMDSZ. 

A kormánykoalíciót alakító három párt pénteken egyezett meg az új kormány szerkezetéről: a PNL adja a miniszterelnököt és a képviselőház elnökét (előbbi Florin Cîțu, utóbbi Ludovic Orban), az USR-PLUS foglalja el a szenátus elnöki pozícióját. A kormányban két miniszterelnök-helyettes is lesz, az egyik az USR-PLUS, a másik az RMDSZ részéről. 18 minisztérium lesz, ebből 9 jár a PNL-nek, 6 az USR-PLUS-nak és három tárcát kap az RMDSZ (fejlesztés, közberuházások és közigazgatás, környezetvédelem, illetve sport és ifjúság).

Az RMDSZ részéről a Szövetségi Állandó Tanács dönt a miniszterelnök-helyettesről és a miniszterjelöltekről: ez ügyben hétfő délután ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa, majd a SZÁT – tudtuk meg az RMDSZ-től. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?