FRISSÍTVE - Megegyeztek: Florin Cîțu lesz a kormányfő, az RMDSZ három minisztériumot kap

Florin Cîțu lesz a miniszterelnök, a PNL kapja a képviselőház, az USR-PLUS a szenátus elnöki székét; a PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek 3 minisztere lesz a 18 tagú új kormányban; az RMDSZ a fejlesztési, a környezetvédelmi, illetve az ifjúsági és sport minisztériumot fogja irányítani.

Ebben egyeztek meg a péntek este véget ért tárgyalásaikon a koalícióra lépő pártok vezetői. A PNL elnöke, Ludovic Orban az egyeztetéseket követő sajtótájkoztatón elmondta, a kormányban két miniszterelnök-helyettes is lesz, az egyik az USR-PLUS, a másik az RMDSZ részéről. A koalícós pártok a következőképpen osztják el egymás között a 18 minisztériumot:

PNL: védelem, külügy, pénzügy, belügy, oktatás, energia, mezőgazdaság, kultúra és munkaügy

USR-PLUS: igazságügy, szállításügy, egészségügy, kutatás, gazdaság és a kkv-ékért felelős tárca

RMDSZ: fejlesztés, közberuházások és közigazgatás, környzetvédelem, illetve sport és ifjúság

RMDSZ: „Óriási győzelem”

Az elért eredmény óriási győzelem az RMDSZ számára – értékelt a Maszolnak Hegedüs Csilla szóvivő. Mindhárom minisztérium megszerzése nagy eredmény, a fejlesztési tárca például a Regionális Operatív Program miatt, a környezetvédelmi minisztérium pedig komoly uniós alapokat fog kapni, a tárca fontos a Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) miatt, sorolta.

Kérdésünkre, hogy várhatóan mikor dönt a szövetség a három miniszterjelöltről, Hegedüs azt mondta, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt erről, szerinte legkésőbb hétfőre ismert lesz, mely tárca élére kit jelöl az RMDSZ. 

Péntek estére megegyeztünk a jobbközép kormány összetételében. Az ország érdeke, hogy stabil...

Posted by RMDSZ on Friday, 18 December 2020

 

A következő napokban véglegesül a kormányprogram

Mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kormányt – jelentette ki péntek este a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltje, Florin Cîţu. Nyilatkozatában megköszönte a jobbközép koalíció támogatását, azt mondta, tudatában van annak, mekkora felelősséget jelent jelen helyzetben a kormány irányítása. 

Hozzátette, a következő napokban véglegesítik a kormányprogramot, és mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kabinetet, mert számos megoldásra váró probléma van mind az egészségügyben, mind a gazdaság területén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?