Három helyszínen fogják beoltani a csíkszeredaiakat koronavírus ellen

Nincs még meg a végleges listája a Hargita megyei oltásközpontoknak, várhatóan a jövő hét folyamán lesz végleges a helyszínek listája. Csíkszeredában három helyszínen fogják végezni a koronavírus elleni védőoltásokat.

A csíkszeredai városháza két helyszínt javasolt a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak (DSP) a koronavírus elleni védőoltások beadásának helyszínéül – tájékoztatta a Maszolt Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A központokat Hargita Megye Tanácsával egyeztetve ajánlották, a megyei önkormányzat egy további helyszínt fog javasolni, így összesen három csíkszeredai helyszínen lehet majd beadatni a védőoltást.

„Az önkormányzat feladata nagyjából megszűnik azzal, hogy a központokat a szükséges teljes felszereléssel át fogja adni. Fűtést, villanyt, folyóvizet, internetelérést biztosítunk, ezen kívül szükség lesz speciális hűtőberendezésekre, és megfelelő elválasztó falakra. Ezt elő fogjuk készíteni” – részletezte az elöljáró.

A városvezető közlése szerint a központok legalább egy éven át fogják ellátni feladatukat a koronavírus elleni védekezés folyamatában, ezért olyan épületeket kerestek, amelyet jelenleg nem használnak. Az egyik helyszín a Zsögödfürdőn található volt vendéglő épülete lehet, amely 2017 óta van a város tulajdonában, a másik pedig a távfűtésért felelős Goscom vállalat gyárnegyedi volt ingatlanja, amelyet az önkormányzat visszavásárolt.

A Maszol érdeklődésére Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője csütörtökön elmondta: az héten az önkormányzatok kijelölték az oltásközpontok lehetséges helyszíneit, jelenleg ezeket még ellenőrzik. A végleges oltási helyszíneket várhatóan a jövő héten fogják kijelölni – mutatott rá a szóvivő.

Az épületek egy ideje nem voltak használatban, így felújítsra szorulnak – mondta el a polgármester. Hozzátette: ezek az ingatlanok azért tűnnek megfelelőnek, mert nem a legzsúfoltabb városi övezetben találhatóak, megfelelő parkolóhelyekkel rendelkeznek, könnyen megközelíthető autókkal, buszokkal is gondolva az oda érkező idősebb emberekre is.

A központok kialakítása anyagi befektetéssel is fog járni – mutatott rá Korodi Attila. „A város költségvetésében számolunk ezekkel a kiadásokkal, de jó néven vennénk, ha ezeknek legalább egy részét tudná az állam kompenzálni, mert akkor fel tudnánk használni a felszabaduló összegeket más területen hasznosan” – fogalmazott a polgármester.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?