Kelemen Hunor: a két házelnöki tisztség a majdani koalíció két kisebb tagját illeti

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a liberálisok mindkét miniszterelnök-jelölését jónak tartja, ugyanakkor úgy véli, hogy a két házelnöki tisztség a leendő kormánykoalíciót alkotó másik két alakulatnak járna.

Az Agerpres hírügynökség azt követően kérdezte Kelemn Hunort, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban bejelentette, alakulata két miniszterelnök-jelölti javaslattal áll az USR-PLUS és a RMDSZ elé a csütörtöki koalíciós tárgyalásokon.

A szövetségi elnök rámutatott, az RMDSZ mindkét potenciális jelölttel, azaz Ludovic Orbannal és Florin Cîţuval is együtt tud dolgozni, ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy ha a PNL adja a miniszterelnököt, a két házelnöki tisztség a majdani koalíció másik két tagjának, az USR-PLUS Szövetségnek és az RMDSZ-nek járna.

„Ha az USR a képviselőházat választja, mi vállaljuk a szenátust, ha az USR-PLUS a szenátusi elnöki tisztségre tart igényt, mi vállaljuk a képviselőházi elnökséget, hogy legyen egyensúly, szolidaritás és növeljük a bizalmi szintet. Majd meglátjuk, mi lesz holnap” – mondta.

Hozzátette, az RMDSZ rugalmas, több változatról is hajlandó tárgyalni, ugyanakkor leszögezte, csak akkor lesz végső megállapodás, amikor minden részletre kiterjedő egyezség születik a tárgyaló alakulatok között.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?