Törvényszék: folytatni kell a nyomozást Csíkszereda volt polgármestere ellen

A bukaresti törvényszék jogerős ítélete szerint a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) folytatnia kell a nyomozást azzal kapcsolatban, hogy Csíkszereda városa törvényesen vásárolta-e meg a városközpontban levő Szakszervezetek Művelődési Házát.

Az esetről a Krónika napilap számolt be szerdai számában. Mint írja: a bukaresti törvényszék nemrég kihirdetett ítélete érvénytelenítette a DNA tavaly januárban hozott döntését, amellyel a vádhatóság vádemelés nélkül lezárta a nyomozást a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza megvásárlásának ügyében. A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását.

A most befejeződött pert tavaly, a nyomozás lezárása után kezdeményezte a Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Egyesülete. A művelődési ház megvásárlása ügyében 2015 áprilisában indított nyomozást a DNA Ráduly Róbert és Szőke Domokos akkori polgármester és alpolgármester ellen.

A gyanú szerint az ingatlant szándékosan alulértékelt áron vásárolta meg a helyi önkormányzat. Végül 2019-ben a vizsgálatot lezárták, az ügyet bizonyítékok hiányában ejtették. A múlt héten kimondott bukaresti ítélet értelmében a DNA-nak folytatnia kell a nyomozást Ráduly Róbert volt polgármester és az adásvételt lebonyolító csődbiztos ellen is.

Az 1980-as években épített művelődési házat - elővásárlási jogát érvényesítve - vásárolta meg 2014-ben a városi önkormányzat. Az ingatlan a Szakszervezetek Országos Egyesülete helyi fiókjának tulajdona volt, de a felgyűlt adósságok miatt csődeljárás folyt a tulajdonos ellen, ezért a Hargita megyei törvényszék által kijelölt csődbiztossal tárgyaltak az adásvételről.

A csődeljárást 2013-ban kezdeményezték a hitelezők, amelyek között ott volt az adóhivatal, az áramszolgáltató, egy őrző-védő cég, a távhőszolgáltató, és Csíkszereda polgármesteri hivatala is. Az utóbbi által készíttetett értékbecslés szerint az épület 4 millió 64 ezer lejt ért, ám végül 3,5 millió lejért lett a városé (napi árfolyamon átlagosan 1 lej=72,80 forint).

A Marosvásárhelyi Táblabíróság október végén jogerősen felmentette a korrupcióellenes ügyészség vádjai alól Ráduly Róbertet és Szőke Domokost egy 2015-ben indított másik ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?