Újabb harminc napig marad a veszélyhelyzet az országban

Hétfőtől további harminc nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában. 

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtöki ülésén döntött arról, hogy javasolja a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását december 14-étől kezdve. A vonatkozó határozatot pénteki ülésén fogadta el a kormány és ugyanazon az napon meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

A határozat értelmében a következő 30 napban az eddigi rendelkezések maradnak érvényben, amelyeket kiegészítettek a sífelvonókon alkalmazandó szabályokkal. Ez utóbbira vonatkozóan közös rendeletet dolgoz ki az egészségügyi és a gazdasági minisztérium.

„Ha a kabinos felvonó húsz fő befogadására alkalmas, akkor valószínűleg az a döntés születik, hogy csak tíz személyt szállíthat. A sífelvonók és libegők normálisan működnek. A többi előírás természetesen az üdülőhelyeken is érvényben marad, ami az éttermeket és minden más helyiséget illet, ahol az emberek tartózkodhatnak” – magyarázta Raed Arafat államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője. 

A DSU vezetője kifejtette: minden más korábbi intézkedés, amelyet az elmúlt 14 nap összesített fertőzésszáma (1,5 ezrelék alatt, 1,5 ezrelék és 3 ezrelék között, 3 ezrelék fölött) szerint rendeltek el, érvényben marad.

Klaus Iohannis államfő március 16-án 30 napra rendelt el szükségállapotot Románia területén, amit április 14-én további 30 nappal meghosszabbított. Május 14-én megszűnt a szükségállapot, de 30 napos veszélyhelyzetet rendeltek el, amit azóta harminc naponként meghosszabbítnak.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?