Alkotmányellenesnek minősült a vadászengedély megszerzését hathónapos gyakorlathoz kötő a törvény

Az alkotmánybíróság szerdán helyt adott Klaus Iohannis államfő óvásának, és alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely hat hónapos gyakorlati időhöz köti a vadászengedély megszerzését.

Az államfő október végén támadta meg az alkotmánybíróságon a vadászatról és vadállomány védelméről szóló 2006/407-es törvény módosítását. A kifogásolt jogszabály kimondja, hogy a vadászati engedélyt igénylő személynek hat hónap szakmai gyakorlatot kell teljesítenie annak a vadásztársaságnak az irányításával, amelyhez a kérelmező személy kéri felvételét, és amely legalább egy vadállományt kezel.

Az államfő szerint a törvény elfogadásának módja és tartalma egyaránt alkotmányellenes. A tervezetet eredetileg tizenhárom (PNL-s, PSD-s, ALDE-s, PMP-s és független) törvényhozó nyújtotta be. Ez a változat még a vadkárokért járó kárpótlásokkal és a vaddisznók, sakálok és rókák éjszakai kilövésekor alkalmazott modern éjjellátó technikák felhasználásával volt kapcsolatos. A szenátus elutasította ezt a javaslatot.

A képviselőház ezt követően – döntő fórumként – törölte az eredeti elképzeléseket, és egészen más kitételeket iktatott be a szövegbe, például a vadászati engedély megszerzésének feltételeit és azt, hogy ragadozó madarakkal is lehet vadászni – érvelt Iohannis, aki szerint ez jelentősen eltér a jogszabály eredeti formájától, és így sérült a kétkamarás törvényhozás elve.

Ugyanakkor az elfogadott jogszabály nem tartja be az ellentmondásos jogszabályok elfogadását tiltó 2000/24-es törvényt sem, hisz megengedi a ragadozó madarakkal történő vadászatot, holott ez a hatályos törvények értelmében orvvadászatnak minősül és büntetőjogi besorolás alá esik – mutatott rá az államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?