Példátlan ítéletidő pusztított Szatmár megyében

Jelentős károkat okozott Szatmár megyében a hétfő délután a kitört vihar és özönvízszerű esőzés, írja a szatmar.ro. A prefektusi hivatal hétfő késő esti adatai szerint súlyos személyi sérülés nem történt, többeket viszont evakuálni kellett. Dobrán a termés nagy részét tönkretette a jég, Szárazberken villám csapott egy épületbe, Tasnádon több személyt evakuáltak.

Szatmárhegyen tizenhat házat öntött el a víz. Fél óra alatt 65 liter négyzetméterenként. Dézsából öntötték a vizet Szakaszon is, ahol 17.00 óra után fél óra alatt 47 liternyi csapadék esett egy négyzetméteren. Néhány kilométerrel odébb, Dobrán viszont a jég okozott felbecsülhetetlen károkat. Fekete Bertalan alpolgármester tájékoztatása szerint a termés 90 százaléka veszett oda. Galambtojás nagyságú jégdarabok hullottak Alsószoporon is. Tasnádon a kisváros romák lakta negyedét öntötte el a víz, sokukat evakuálták és egy óvodában szállásolták el. Hatalmas mennyiségű csapadék esett Erdődre, Oláhgyűrűsre, Újnémetre és Szelestyehutára is - károkról nem érkezett jelentés.

Szamosdobon, Decebalon, Érszakácsiban és Tasnádon az erős szél fákat csavart ki és tört össze, nem egy esetben akadályozva a közúti forgalmat is. Érszentkirályon a legelőn lévő két pajta tetejét szakította le. Szokond és Béltekhodos között három telefonoszlopot tört ki a szél. Szatmár megyében összesen 42 településen akadozott az áramszolgáltatás, emiatt több üzletben romlottak meg a hús- és tejtermékek. Szárazberekben egy gazdasági épületbe csapott bele a villám, a tüzet azonban sikerült időben eloltani, így az nem csapott át a lakóházra.

Kimaradt?