Szóba jöhető miniszterelnök-jelöltek: a hírszerzési igazgatótól a Bihar megyei tanácselnökig

Eduard Hellvig SRI-igazgatótól Florin Cîțu pénzügyminiszteren át Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnökig sok személy neve felvetődött lehetséges miniszterelnök-jelöltként, miután Ludovic Orban hétfő este lemondott a kormányfői tisztségről.

Miután a közvélemény-kutatások szinte egész évben a választások győztesének jósolták a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a vasárnapi parlamenti választások elvesztése sokként érte a kormányzó alakulatot. Ludovic Orban pártelnök és komrányfő azt mondta, hogy tudomásul veszi a választók akaratát, másrészt lemondásával – a miniszterelnöki tisztségről – utat akar nyitni egy jobbközép kormánykoalíció megalakítása előtt.

Klaus Iohannis államfő még hétfő este ideiglenes miniszterelnöki megbízást adott Nicolae Ciucă védelmi miniszternek, aki az új kormány megalakulásáig fogja vezetni a kabinetet. De a Hotnews szerint a tárcavezető neve szóba került mint lehetséges miniszterelnök is, akinek kormányalakítási megbízást adhat Iohannis. Az elnök egyébként hétfőn értésre adta, hogy jobb-közép kormánykoalíciót képzel el, és a PNL által nevesített jelöltet fogja felkérni kormányalakításra.

A liberális párton belül Ilie Bolojan volt nagyváradi polgármester, jelenlegi Bihar megyei tanácselnök neve is felmerült, de a Hotnews forrásai szerint a politikus inkább megtartanák az önkormányzati vezetői tisztséget. Rajtuk kívül Iulian Dumitrescu szenátort és Florin Cîțu pénzügyminisztert is emlegették lehetséges jelöltként, bár utóbbi – tesszük mi hozzá – eljátszotta hitelét a közvélemény előtt, amikor idén tavasszal, az első Orban-kormány kikényszerített megbuktatása után Iohannis őt kérte fel kormányalakításra, de egy órával a bizalmi szavazás előtt visszaadta a megbízását, s utóbbi ismét Ludovic Orban alakíthatott (az elsővel megegyező) kabinetet. A színjáték az előrehozott választások kicsikarásának része lett volna, de közbeszólt a koronavírus-járvány...

A Digi24 hírtelevízió további személyeket is emleget mint szóba jöhető kormányfőjelölteket: például Virgil Popescu jelenlegi gazdasági minisztert, valamint Eduard Hellviget, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, aki korábban a PNL főtitkári tisztségét is betöltötte, vagyis közel áll a párthoz, amelynek éléről választották meg Iohannist 2014-ben először államfőnek.

Klaus Iohannis kedden fog tárgyalni a liberálisok vezetőivel, várhatóan utána jelenti be, hogy kit kér fel kormányalakításra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?