Szívesen lenne az autonóm Székelyföld kormányzója Antal Árpád

Szívesen lenne az autonóm Székelyföld régió kormányzója Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere - ezt a városvezető az Agerpres hírügynökség által kedden közölt terjedelmes interjúban jelentette ki.

A polgármesterrel készített interjú kitért a közel 55 ezer lakosú, mintegy hetven százalékban magyarok lakta székelyföldi város valamennyi sajátosságára, gondjára, a román-magyar együttélés kérdéseire. Antal Árpád úgy vélte, a román-magyar együttélés normalitását legtöbbször azok zavarják meg, akik a helyi viszonyok ismerete nélkül próbálnak beavatkozni ebbe. Úgy látta, ha Bukarestből akarnak megoldani egy-egy román-magyar nézeteltérést, az olyan, "mint amikor egy családban veszekedik a férj a feleséggel, és jön a rendőr igazságot tenni".

Elismerte ugyanakkor, hogy nagy a különbség a közösségek jövőképei között, és hiányosnak találta az ezzel kapcsolatos kommunikációt. Hangsúlyozta, hogy a székelyföldi magyarok a 2011-es népszámlálás adatai szerint jobban ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, mint Románia más régióinak a lakói. Hozzátette, a székelyföldi Hargita és Kovászna megye székhelyének, Csíkszeredának és Sepsiszentgyörgynek apadt a legkisebb mértékben a lakossága a romániai megyeszékhelyek közül.

A kölcsönös tiszteletet tartotta a román-magyar kapcsolatok legfontosabb követelményének. Megjegyezte, Székelyföld egyetlen polgármesteri hivatalára sem tűzték ki a román zászló helyébe a székely zászlót, hanem mindenütt egymás mellé kerültek ezek a jelképek. Úgy vélte, ez azt jelzi, hogy a székelység Romániában akar élni, de tiszteletet kér. "Mindenki arra számíthat, hogy éppen olyan mértékben fogjuk tisztelni az államot, amilyen mértékben az állam tisztel minket" - nyilatkozta Antal Árpád.

A polgármester sérelmezte, hogy az állam nem tesz különbséget a sajátos helyzetben élő polgárai között. A fagyos időjárásáról híres Székelyföldön ugyanannyi fűtéspótlék jár, mint az enyhe éghajlatú Duna-deltában, és a kétnyelvűségre sem biztosít forrásokat, pedig - mint megjegyezte - egy kétnyelvű felirat éppen kétszer annyiba kerül, mint egy egynyelvű.

Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi, székelyföldi munkaerő komolysága, megbízhatósága lehet az az érv, amellyel befektetőket lehet a térségbe vonzani. Megjegyezte, Sepsiszentgyörgyön az "egészségesnek" tekintett három százalék körüli a munkanélküliségi ráta. Bajnak tekintette viszont a romániai viszonylatban is rendkívül alacsonynak számító fizetéseket. Hozzátette, az alacsony béreket további befektetők vonzása, a munkaerő-piaci verseny kiéleződése emelheti meg.

Kimaradt?