A választásokon való részvételre buzdított Cseke Attila szenátor

Cseke Attila szenátorjelölt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a december 6-i választáson való részvételre buzdított csütörtökön, ugyanakkor röviden összegezte az elmúlt négy héten zajló kampányidőszakot is.

Mintegy 80 településen jártak az elmúlt időszakban az RMDSZ Bihar megyei jelöltjei, személyesen keresték meg a szavazókat, mondta Cseke Attila hozzátéve, hogy a találkozók központi témája a járványügyi helyzet volt.

Az RMDSZ szenátorjelöltje elmondta, hogy a Szövetség iskolák bezárásával kapcsolatos álláspontja más, mint a kormányé: az európai gyakorlathoz hasonlóan legalább a 8-9-ik osztályig nyitva kellett volna tartani azokat. Ami a piacokat illeti, nem konzultálni kellett volna az újranyitásról, hanem be sem kellett volna zárni azokat, tette hozzá.

A szenátorjelölt hangsúlyozta, azokat is várják szavazni, akik elégedetlenek a kormány intézkedéseivel, és ezt szavazatukkal fejeznék ki.

A december 6-i választásnak az eddigi törvények szintjén megjelenő eredmények megvédése mellett az is tétje, hogy „ne döntsenek rólunk úgy, hogy mi nem szólunk bele”.

A Bihar megyei RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt szavazóit is választásra biztatta. Emlékeztetett: a visszaosztásos rendszer miatt elképzelhető, hogy a bihari szavazatok segítenek mandátumhoz jutni például egy Hargita megyei jelöltet.

Jó eséllyel bejuthat a parlamentbe a mérések alapján Dan Tănase feljelentgető és George Simion, az úz-völgyi provokátor, aki a Románia Egyesüléséért Szövetséget (AUR) vezeti.

Cseke Attila kijelentette: azért is szükség van a parlamentben az RMDSZ erős jelenlétére, mert meglehet az „igény” például azoknak a törvényeknek az eltörlésére, amelyek nem teszik lehetővé, hogy osztályokat, iskolákat szüntessenek meg a magyar közösség véleményének kikérése nélkül, vagy hogy etnikai arányokat megváltoztató közigazgatási átszervezéseket vigyenek véghez – hangzott el.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?