Mobillal a gyermekbántalmazás ellen

Telefonos alkalmazást fejlesztett ki az UNICEF Magyar Bizottsága a gyerekeket érő támadások, zaklatások ellen, a szolgáltatás a bajba került gyerekeken egy gombnyomással segíthet.

Az UNICEF HelpApp használatával a veszélyben lévő gyerekek azonnal el tudják küldeni aktuális tartózkodási helyük GPS-koordinátáit, s amíg megérkezik a segítség, az alkalmazás tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy az adott helyzetben mit érdemes mondani, és hogy a legjobb viselkedni.

Sokszor szidjuk a mobiltelefonokat és látjuk elszörnyedve az egészen kicsi iskolások kezében a modernebbnél modernebb eszközöket, a HelpApp viszont éppen azt a tényt használja ki, hogy hat éves kortól felfelé a legtöbb gyerek készségszinten kezeli a mobilokat, s ezáltal az alkalmazás valóban életeket, sorsokat menthet meg.

Az applikáción van segélyhívó, pánikgomb és helyzetjelző, de emellett olyan lehetőségeket, konkrétan viselkedésmódokat (mondatok, gesztusok, stb.) is tartalmaz, amelyek használatával a gyerekek nagyobb eséllyel tudnak megmenekülni szorult helyzetükből.

Az alkalmazás letöltése ingyenes. Egyelőre csak a Windows alapú mobilokon fut, de szeptembertől már elérhető lesz Android és IOS alapú készülékeken is, tájékoztatta a Családhálót az UNICEF.

Kimaradt?