Előrejelzés: ilyen idő várható december közepéig

Hideg napokkal kezdődik december, majd enyhe felmelegedés és csapadék várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 1-je és 13-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben december első napjaiban a napi hőmérsékleti értékek az ilyenkor megszokottnál kissé alacsonyabbak maradnak, átlagosan 1-2 Celsius-fokra lehet számítani. Ezt követően, fokozatosan, december 6-áig jelentős felmelegedés következik be, a legmelegebb déli órákban átlagosan 9-10 fok lesz. Az intervallum második részében a maximális hőmérséklet 5 és 6 Celsius-fok közötti átlag felé csökken. Az éjszakai átlagértékek december 2-án mínusz 9 - mínusz 8 Celsius-fokig csökkennek. 

Az intervallum második hetének elejére a minimumok a sokévi átlag fölé, 2 fok körülire emelkednek. A második hét végére a minimális hőmérséklet ismét csökken, mínusz 1 fok körüli átlagra lehet számítani. A csapadék valószínűsége december 4-e körül, illetve a második héten, különösen december 7-én és 8-án növekszik meg.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban a sokévi átlagnál hidegebb lesz, a déli órákban átlagosan 3-4 Celsius-fokkal, majd a hét végéig jelentős felmelegedés következik, akár 12-14 fokot is mérhetünk, a második héten 7-8 Celsius-fokig enyhén visszaesik a hőmérséklet. Éjszaka a hőmérsékleti értékek hasonló hullámázása következik be: előbb mínusz 4-5, aztán plusz 5-7, majd a végén 2 fok várható. Csapadékra december 4-e körül, majd a második hét első napjaiban kell számítani.

Máramarosban az első napokban hideg lesz, nappal sem lesz 3 Celsius-foknál több, majd hét végére fokozatosan felmelegedik az idő, 11-12 fok is lehet, majd jövő héten 5-7 fok valószínű. Éjszaka a 2-ai mínusz 9-ről hét végére 3 Celsius-fokra melegedik az idő, majd nulla fok körül stabilizálódik a hőmérséklet. A csapadék valószínűsége december 4-e körül a legnagyobb, de esőre, hóra lehet számítani december 7-én és 8-án is.

A hegyekben december 6-áig felmelegedésre kerül sor, mínusz 5-ről, 4-5 Celsius-fokra nő a hőmérséklet, majd fagypont körülire hűl a levegő. Az éjszakai hőmérsékleti értékek mínusz 10-ről nullára nőnek, majd mínusz 4-re esnek vissza. A csapadék valószínűsége december 4-ét követően megnövekszik.

(Címlapfotó forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?