A hatósági tiltás ellenére is megtartották a Szent András-napi zarándoklatot

A szokásos több mint tízezer helyett kevesebb, mint ötszáz hívő zarándokolt el az apostol állítólagos barlangjához.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedései között az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) október 5-i határozatával döntött úgy, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ezzel főleg a két nagy októberi ünnepség - a Szent Piroska (Sfânta Paraschiva) tiszteletére rendezett Iași-i, és a Szaloniki Szent Demeter ókeresztény vértanú tiszteletére rendezett bukaresti zarándoklat - járványügyi kockázatát próbálták korlátozni, de az intézkedést Dániel pátriárka aránytalan diszkriminációnak, a vallásszabadság megsértésének minősítette.
 Hétfőn az ország védőszentjeként tisztelt Szent András napját ünneplik Romániában, amelyet 2012-ben nyilvánított hivatalos munkaszüneti nappá a parlament. Ezen a napon zarándokok ezrei szokták felkeresni a Konstanca megyei Ion Corvin község határában azt a kolostort, amelyet "Szent András barlangja", az apostol állítólagos szálláshelye mellett építettek.

A CNSU határozata értelmében idén csak a község lakói vehettek volna részt a zarándoklaton, de Teodosie Tomis-i érsek arra buzdította híveit, hogy ne engedelmeskedjenek a hatósági tiltásnak, s egyúttal az egyházkerület papságát is Ion Corvinba rendelte. Az egyházi elöljáró bírósági úton is megpróbálta hatályon kívül helyeztetni a járványügyi rendeletet, de a konstancai törvényszék múlt héten elutasította keresetét.

Papok maszk nélkül

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a szabadtéri szertartáson részt vevő papok - a járványügyi rendelkezéseket megsértve - nem viseltek védőmaszkot, és nem tartották be az előírásos távolságot. A kolostorhoz vezető utakon csendőrök igazoltatták az érkezőket: Silviu Cosa prefektus szerint a más településekről érkezők részvételét a szertartáson nem akadályozták meg, de várhatóan utólag meg fogják bírságolni őket. A megye kormánybiztosa szerint a zarándoklaton mintegy négyszázan vettek részt.

Jelenleg Konstanca megyében a legrosszabb a járványhelyzet: a romániai megyék közül itt a legmagasabb (7,49 ezrelék) az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?