Vaslakodalmat ünnepel Mihály király és felesége

Június 10-én házasodott össze 65 évvel ezelőtt Athénban Mihály király és felesége, a történelem román uralkodói közül ők az elsők, akik vaslakodalmat ülhetnek.

Anna királynőt idézi a hírről beszámoló Facebook-oldal: „Meggyőződésem, hogy az utódaink is együtt tudnak majd érezni az ország lelkével. A mi népünk különleges képességekkel megáldott nép. Ha a románok végre megtanulnának büszkének lenni önmagukra, sokra vihetnék.”

Sinaia városában született 1921-ben. 1940-ben koronázták királlyá Bukarestben. 1947 novemberében Londonba utazott egy esküvőre, ahol megismerkedett a jövendőbeli feleségével, Anna Bourbon–pármai hercegnővel. Hazatérését követően a kommunisták felszólították a trón elhagyására, és kihirdették a királyság megszűnését és egy új népköztársaság létrejöttét. Néhány nap múlva le is mondott, és 1948. január 3-án Mihályt és a királyi család számos tagját kiutasították az országból. 1992-ben engedélyezték csak visszatérésüket. Jelenleg főként Svájcban, Aubonne városában tartózkodik, de gyakran látogat haza, az Arad megyei Soborsini birtokára vagy a bukaresti palotájába.

Kimaradt?