A határon túli diákokon spórol a magyar kormány

Az eddigi összesen 22 400 forint helyett csak 17 200 forintot folyósít a Bethlen Gábor Alapkezelő nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás címén a határon túli magyar diákoknak.

A rossz hírt hétfőn közölte csíkszeredai sajtótájékoztatóján a juttatások kiosztásával megbízott Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség (RMPSZ) elnöke. Burus Siklódi Botond elmondta, s magyar kormány a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében hozta azt a határozatot, amelynek értelmében a Bethlen Gábor Alapkezelőnek 500 millió forintos egyenlegjavulást kell elérnie.

Az RMPSZ elnökének reményei szerint a támogatás összege csak átmenetileg csökkent, és az év végéig sikerül a különbözetet is előteremteni és utalni az erre jogosultak számára. „A különbözet kifizetése a pályázók számára semmiféle más kötelezettséggel nem jár, tehát nem kell újra pályázniuk. És kérem a pályázók megértését is, hiszen azok a gazdasági mutatók, amelyekkel jelen pillanatban számolni lehet Magyarországon, egyelőre csak ennyi kifizetést tesznek lehetővé. Jó hír viszont, hogy a 2 800 forintnak megfelelő hallgatói támogatás összege változatlan maradt” – fogalmazott az Burus.

Mint ismeretes, az RMPSZ minden évben meghirdeti a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Szülőföldön magyarul című nyílt pályázatát, amely nevelési, oktatási, tankönyv és taneszköz, valamint hallgatói támogatást nyújt a magyarul tanuló gyermekeknek, illetve diákoknak. A taneszköz-támogatásra jogosult az összes határon túli magyar gyerek, óvodáskortól a középiskola befejezéséig, illetve hallgatói támogatásra egyetemi tanulmányait magyarul végző magyar diák, amennyiben eleget tesz néhány alapfeltételnek.

„Ez nagyon rossz hír. Bár az összeg eredetileg sem volt túl nagy, a mostani megvágás jelzésértékű: óvodás kislányommal fizetteti meg az Orbán-kormány azt a  büntetést, amit Brüsszeltől kapott” – fogalmazott lapunknak egy neve elhallgatását kérő marosvásárhelyi apuka.

Idén több erdélyi magyar óvodás és iskolás gyermek számára igényelték a magyar állam által folyósított oktatási-nevelési támogatást, mint az elmúlt évben - jelentette ki a sajtótájékoztatón Burus-Siklódi Botond. Adatai szerint mintegy 158 ezer gyermek számára igényelték a szülők a támogatást, ez a szám pedig mintegy ezerrel magasabb a tavalyinál. Az elnök elmondta, befejezték a beküldött pályázatok feldolgozását, jelenleg a hiánypótlás zajlik azok esetében, akik nem küldtek be minden szükséges dokumentumot. Hozzátette, remélik, hogy a hónap végéig egyszerre fel tudják terjeszteni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez az összes pályázatot, hogy Budapesten egyszerre hozhassanak döntést ezekről, és júliusban vagy augusztusban meg is történik a támogatások kifizetése. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?