Új „áru” jelent meg a feketepiacon: a negatív koronavírusteszt

A COVID-19 világjárvány rendkívül megnehezíti az nemzetközi utazást, mert a legtöbb országba csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni. Az „élelemes vállalkozók” azonnal felfedezték a piaci rést: negatív teszteredményeket hoztak forgalomba.

A legtöbb országba csak egy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni, és több helyen előírás a 24 órán belüli eredmény.  Ezért a tesztelést gyakran szinte közvetlenül indulás előtt kellene elvégezni, ami nem mindig lehetséges, és igen megbonyolítja az utazást. Ez a helyzet eredményezi a hamis negatív tesztek fekete piacának virágzását a világ több pontján is.

Az USA Today amerikai lapban olvastunk arról, hogy a múlt héten a francia rendőrök hét embert tartóztattak le hamis COVID-vizsgálati eredmények értékesítése miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. A csalók 180 és 360 dollár közötti összeget kértek értük. Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár öt évet is börtönben tölthetnek, és a bírság közel félmillió dollár lehet. Az esetre akkor derült fény, amikor egy Etiópiába tartó utas után nyomoztak, akinek hamis iratai voltak, és kiderült, hogy a teszteredménye sem valódi.

Dél-Amerikában, októberben a rendőrök négy brazil turistát tartóztattak le, akik hamis teszt eredményeket mutattak be, miután egy magánrepülőgéppel landoltak a Fernando de Noronha szigetcsoport egyikén. A szigetekre való bejutáshoz be kell mutatni egy legfeljebb 24 órán belül készült negatív teszteredményt. Érkezéskor a turisták három nappal korábban elvégzett teszteket mutattak be, ami alapján nem engedték be őket a szigetcsoportba. Nem voltak hajlandók ismételten elvégezni a teszteket, ellenben további dátumokkal ellátott negatív eredményt mutattak be, ami kissé gyanús lett a hatóságoknak. Utána néztek a laboratóriumban és kiderült, hogy hamisították a tesztelésük dátumát.

A Lancashire Telegraph pedig egy britről ír, aki beismerte, hogy megváltoztatta nevét és születési idejét kollégája negatív elektronikus teszt eredménye alapján, amikor Pakisztánba kellett volna repülnie. A hamisítás sikeres volt. Biztosra akart menni, mint kiderült, a kiránduláshoz több, előre elkészített tesztet is vitt magával.

Kimaradt?