Az egészségügyi rendszer áldozatairól emlékeztek meg a kormány épülete előtt

Az elavult, túlterhelt és rosszul szervezett román egészségügyi rendszer áldozatainak emlékére szervezett néma tüntetést kedden a Sanitas egészségügyi szakszervezet Bukarestben, a kormány székháza előtt.

Az érdekvédelmi szervezet az utóbbi hetekben többször rendezett tiltakozó megmozdulást az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás miatt: „a kimerültség tüntetésein" a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelték a koronavírus-járványra hivatkozva.

A Sanitas most a tíz halálos áldozatot követelő Piatra Neamț-i (karácsonkői) kórháztűz miatt megszakította bérkövetelő akciósorozatát, de térfoglalását nem mondta le, hanem a román egészségügyi rendszer hiányosságainak áldozatairól rendezett megemlékezést.

A járványügyi intézkedések miatt a megmozduláson csak száz – fehér védőruhába öltözött, fekete léggömböket tartó – aktivista vett részt, „Ne hagyjátok meghalni az egészségügyet!” feliratú táblákat emelve a magasba. A szakszervezet közleményében arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a karácsonkői tragédia Románia bármelyik kórházában megismétlődhet a megfelelő orvosi felszerelések hiánya, a romos infrastruktúra és az egészségügyi személyzet túlterheltsége miatt.

A Sanitas szerint az örökös kapkodás, az állandó felszerelés- és szakemberhiány és a túlpolitizált menedzsment krónikus betegségeiben szenvedő egészségügyi rendszer is gyógyításra, átfogó ágazati reformra, átgondolt és végig vitt megújulásra szorul. A szakszervezet szerint kötelessége tiltakozni, mert hallgatása a döntéshozók „cinkosává" tenné az egészségügyi rendszer tönkretételében.

A Piatra Neamț-i megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán szombaton tűz ütött ki, amelynek következtében tíz beteg életét vesztette, hat válságos állapotba került, a betegeit kimenekíteni próbáló ügyeletes orvos pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az első feltételezések szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt. Hétfőn az egyik sebesült is belehalt sérüléseibe.

A tűzeset kapcsán a román média arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi 30 évben Romániában nem épültek új állami kórházak, a régiek épületgépészeti hálózatai pedig sok helyütt tűzveszélyesek, mert nem alakították át őket a korszerű orvosi berendezések igényeinek megfelelően.

Kapcsolódók

Kimaradt?