banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csoma Botond: csak erős képviselet tudja megvédeni a közösség biztonságát (X)

„Az az alapvető érdekünk, hogy a december 6-i választások után újra mi legyünk a mérleg nyelve, mert csak az erős bukaresti képviselet tudja megvédeni a közösség biztonságát és fejleszteni a magyarlakta vidékeket” – véli Csoma Botond, az RMDSZ képviselőjelöltje. Interjú. 

Az elmúlt években a bukaresti parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának tagjaként is tevékenykedett. Mi a feladata ebben a bizottságban, és milyen kihívásokkal találkozott munkája során?

Legfőbb feladatunk ebben a bizottságban az, hogy ellenőrizzük a titkosszolgálatot. Én egy olyan időszakban kerültem oda, amikor éppen azt vizsgálták, hogy milyen összefonódás van a hírszerzés és az igazságszolgáltatás között, milyen mértékben lépte át hatáskörét a titkosszolgálat és folytatott bűnüldözési tevékenységet, amely számára törvény által tiltott. Napvilágra kerültek bizonyos megállapodások a hírszerzés és az igazságügyi rendszer különböző szervei között, amelyekről az alkotmánybíróság is megállapította, hogy alkotmányellenesek. Például ezeket vizsgáltuk.

Másrészt pedig az erdélyi magyarság képviselőjeként ebben a bizottságban az is a feladatom, hogy különböző helyzetekben próbáljam meggyőzni az ott ülő embereket, hogy ne tekintsenek pusztán nemzetbiztonsági rizikófaktorként az erdélyi magyarokra. Biztos vagyok benne, hogy nem sikerült mindenkit meggyőzni, de akárhányszor alkalmam volt ezt kifejteni, mindig elmondtam ezt az álláspontot.

Miért fontos, hogy Bukarestben legyen magyar képviselet? Milyen problémákat, a kisebbség számára fontos ügyeket lehet megoldani a parlamentben?

Fontos, hogy befolyásolni tudjuk az ott megszületendő döntéseket. Ott kell lennünk azért, hogy tudjunk síkra szállni a magyar oktatásért, tudjunk olyan törvényeket alkotni, amelyek biztosítják az anyanyelvhasználatot, amelyek védik a szimbólumhasználatot. Természetesen nem csak etnikai kérdésekkel kell a parlamentben foglalkoznunk, hanem olyanokkal is, amelyek Románia minden állampolgárát érintik. Azt viszont nyugodtan mondhatom, hogy a magyar kisebbség specifikus problémáival Románia parlamentjében, az RMDSZ-en kívül, senki nem foglalkozik. Láttunk retorikai szintű megközelítést, különböző megnyilvánulásokat, de akkor, amikor arról volt szó, hogy valamit konkrétan tenni kéne a törvényhozásban a magyar kisebbség érdekében, akkor a kezdeményező mindig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt. Nekünk volt a feladatunk, hogy román pártokat meggyőzzünk arról, hogy az, amit a kisebbség védelmében el akarunk fogadtatni a törvényhozásban, az nem irányul Románia érdekei ellen.

Az oktatás terén született néhány jelentős eredmény. Szamosújváron második kilencedik osztályt sikerült elindítani, a kolozsvári Onisifor Ghibu Líceumban pedig újraindult a kilencedik osztály. Ezek és a hasonló ügyek hogyan jutottak el Bukarestig?

Ezek és a hasonló ügyek azért jutottak el Bukarestig, mert nem sikerült megoldást találnunk itt, a megyében. Nem sikerült meggyőzni a tanfelügyelőséget például arról, hogy hagyja jóvá ezeket az osztályokat. Voltak még más kérdések is az oktatás terén, amelyeket Bukarestben kellett megoldanunk és örvendek, hogy sikerült eredményeket elérni. Az oktatás az egyik terület, amely kiemelt fontosságot élvez a bukaresti tevékenységünk során.

Mi a december 6-i választások tétje? Önnek milyen tervei vannak következő négy évre?

Számunkra minden választásnak nagy a tétje, hiszen csak ott tudjuk megvédeni közösségünk érdekeit, ahol a döntések születnek. Ott kell lennünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben, erősnek kell lenni az önkormányzatokban, ezek mindig nagy tétek, de egyik sem akkora, mint a mostani. A tét most az, hogy nélkülünk, a mi közösségünkről senki ne tudjon dönteni, hogy magyar képviselet nélkül ne lehessen például kormányt alakítani. Az az alapvető érdekünk, hogy a december 6-i választások után újra mi legyünk a mérleg nyelve, mert csak az erős bukaresti képviselet tudja megvédeni a közösség biztonságát és fejleszteni a magyarlakta vidékeket. A mérleg nyelve azt jelenti, hogy nélkülünk ne tudjon kialakulni egy parlamenti többség. Ezt csak abban az esetben tudjuk elérni, amennyiben minél több képviselőt és szenátort juttatunk be a parlamentbe. Véleményem szerint ez a magyar pártok közötti összefogással valósítható meg, ami meg is történt, de emellett fontos a magyar választók példás mozgósítása is. Hangsúlyozom, el kell érnünk, hogy újra mi, magyarok legyünk a mérleg nyelve a román politikában. December 6-án újra fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét, és a magyar összefogásban rejlő tartalékainkat is. Ez a döntés a következő négy évben a magyarság legfontosabb erőpróbája. El kell kerülnünk azt a tragédiát, amely felvidéki barátainkat parlamenti képviselet nélkül hagyta. Csak az erős, megkerülhetetlen képviselet lehet a romániai magyarság biztonságának garanciája.  

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?